Šedá stěna zapraskala a vyvalil se vodopád prachu a suti. Do omšelého „minipaneláku“ v chomutovské Riegrově ulici se ve čtvrtek 15. listopadu zakousl demoliční stroj, aby ho postupně rozstříhal a snesl k zemi. Uvolní se tak místo pro budoucí Gerstnerovo nábřeží, které má mít charakter zahrady a nástupního území mezi industriální periferií a památkovou zónou.

„Demolice je prvním krokem k využití prostoru za budovou, kde vytvoříme relaxační zónu,“ potvrdil primátor Marek Hrabáč, který se byl na začátek demolice podívat. „Poté tam necháme navézt zeminu, zatravníme ji a doplníme lavičky,“ prozradil, jaká vylepšení mohou lidé očekávat.

Půjde však jen o předstupeň dalekosáhlejší proměny tohoto území, kde má v příštích letech vzniknout nábřeží pojmenované po Františku J. Gerstnerovi, nejslavnějším chomutovském rodákovi a průkopníku moderního inženýrského myšlení. „Už jsme si nechali zpracovat studii, jak bychom rádi, aby to tu v budoucnu vypadalo,“ poznamenala vedoucí odboru rozvoje a investic Jana Tröglová. Jeho součástí by mohlo být i alternativní vodní hřiště.

Bývalá ubytovna v Chomutově půjde na podzim k zemi
Oprýskané domy nahradí zeleň. Chomutov a Výsluní zbourají opuštěné stavby

Bouraný dům v devadesátých letech sloužil jako živnostenský úřad, poté tam byly kanceláře a azylové centrum pro matky s dětmi. V posledních letech je bez využití. Demolice zabere čtyři týdny. Předcházely jí dva týdny příprav, kdy bylo potřeba objekt odpojit od inženýrských sítí a kompletně ho vyklidit. Většina dalších prací je na strojích. Co snese dlouhé rameno demoličního stroje, zpracuje a odveze malé pásové rypadlo.

Hlavní těžkostí, s nímž si společnost, která provádí demolici, musí poradit, je hustá zástavba. „Museli jsme ochránit veškeré střechy a sklady dřeva, abychom je nepoškodili,“ nastínil vedoucí demoličních a zemních prací společnosti Dekonta Michal Vašek. „Nic se nesmí dostat ani do Chomutovky,“ dodal. Řeka protéká hned vedle bouraného domu.

Kvůli bourání se na čas muselo přestěhovat také K- centrum, které mělo s kancelářskou budovou společnou jednu stěnu a část inženýrských sítí. Je v Kochově ulici.

Nejdříve most, až pak zeleň

Ačkoli má být nově vzniklá proluka kompletně čistá ještě před Vánocemi, k odpočinku zatím lákat nebude. Připravená by měla být až příští rok v létě.

„Je to kvůli přestavbě mostu v Riegrově ulici, se kterou bychom chtěli začít v únoru, jestli to klimatické podmínky dovolí,“ vysvětlil primátor s doplněním, že dostavba mostu by podle předpokladu měla být hotová v červnu. „Kdybychom nechali udělat v proluce nějakou ´parádu´ hned, při přestavbě mostu by se zničila,“ dodal. Most byl uzavřený v březnu, protože byl v havarijním stavu. Spolu s tím dlouhodobě pro auta uzavřená i část Riegrovy ulice.

Tady má vzniknout Gerstnerovo nábřeží se zahradami
Chomutovku má lemovat zelené Gerstnerovo nábřeží

Chomutovští nechávají minipanelák strhnout hlavně díky penězům z programu na demolice budov v sociálně vyloučených lokalitách ministerstva pro místní rozvoj. Uvolnilo téměř 1,6 milionu korun, celkové náklady dosahují 1,9 milionu.

Za zády bouraného domu je ještě řada dalších staveb, s nimiž si město bude muset poradit, než přijde řada na vybudování Gerstnerovo nábřeží. „Brání tomu několik věcí. Za demolovanou budovou je další objekt, který je s ní spojený a je stále v provozu, a dále skladové haly, které jsou v pronájmu a kde firmy normálně podnikají,“ uvedla Tröglová. I ty jsou v příštích letech předurčené k demolici. Největším problémem bude, jak vyřešit vedení horkovodu, jehož obří potrubí hyzdí prostor podél řeky.

Rozvíjet se má v budoucnu i navazující nevábná průmyslová část s bývalými válcovnami. Územní plán počítá, že tam v horizontu několika desítek let poroste obytná čtvrť.

Ilustrační foto
Boj se spekulanty pokračuje. Klášterec bude od prosince bezdoplatkovou zónou