Průčelí má novou fasádu, ale jen do výše tří metrů. Sloupy jsou flekaté a odstíny nově použitých barev se navíc viditelně liší od těch původních.

Posledních patnáct let byl kostel bělostný v kombinaci s odstínem červené barvy. Nově natřená místa jsou však smetanově bílá a červený odstín je zářivější. „Nevím, jestli je to lepší, než když jsme se dívali na opadanou omítku," směje se penzistka Věra Smejkalová. „Teď je to zase strakaté. Takhle to ale nezůstane, ne?" ráda by věděla.

Sloupy i omítky byly v havarijním stavu

„Opravu sloupů a pilastrů (polosloupů) kostela sv. Ignáce jsme objednali kvůli havarijnímu stavu, z těchto míst už opadala omítka," uvedl mluvčí chomutovského magistrátu Jan Rödling, kam jsme směřovali otázky jako první. „Práce zajišťovala restaurátorská firma, pod dohledem památkářů, kteří minulý týden schválili i předání díla."

Památkáři z Národního památkového ústavu v Ústí nad Labem měli při předání výhradu jen k flekatosti sloupů vedle portálu. „Restaurátor by měl fleky ještě vyretušovat," vyjádřil se památkář Vít Honys, který na opravy dohlížel. Podle jeho slov bylo třeba si poradit se vzlínající vlhkostí a zasolením omítek. Na barevnou nejednotnost mělo vliv také rozdílné stáří omítek pod nátěrem. Nové barevné odstíny jsou ale údajně naprosto v pořádku.

Takhle dřív vypadal

„Současná barevnost je částečným kompromisem mezi stávající barevností a nálezy pozůstatků historických omítek, které musíme respektovat," uvedl Honys. „Původně použitá bílá byla moc tvrdá. Nově zvolená smetanová i odstín červené jsou bližší původním barvám, jež měl kostel v době raného a vrcholného baroka," dodal památkář. Jaké měla fasáda barvy a odstíny v příslušném období, památkáři zjistili díky sondáži nátěrů a omítek.

Pokračování v příštím roce

Nový nátěr a opravená místa stále ještě schnou, takže se očekává, že po delší době nebudou rozdíly tak výrazné. „Jsme ale domluveni, že v případě potřeby restaurátoři ještě přijedou, opravy jsou v záruce," doplnil Jan Rödling.

Náklady na opravu dosáhly výše 347 tisíc korun, část hradilo ministerstvo kultury z programu regenerace městské památkové zóny. V restaurování by se mělo pokračovat příští rok. V první řadě má být opravena fasáda celého portiku, což je sloupová vstupní hala.

Kostel sv. Ignáce je raně barokní stavbou postavenou v letech 1663 - 1668. Patří do majetku katolické církve, která ho ale na sto let pronajala městu Chomutov, lhůta vyprší v roce 2078. Kostel slouží především jako výstavní a koncertní prostor.