S první emisí přišla loni v červenci, je však téměř vyprodaná, další tedy chystá opět na léto. Známky mají posloužit hlavně jako neotřelý suvenýr pro turisty a památka pro místní, prahnou po nich ale také filatelisté.

Do tisku půjde šest set aršíků s tematikou podobnou jako v prvním vydání, ale s novými fotografickými záběry.

„Většinou jsou známky zaměřené na historickou Kadaň a akce, které se tu odehrávají,“ předestřel starosta Jiří Kulhánek. Doplněné budou kopiemi historických pohlednic.

Ty nejžádanější známky budou umístěné v rozích aršíků a po obvodu, aby byly snadno dostupné. K dostání budou jednotlivě i jako kompletní tiskové listy s 25 známkami. Zatím mají podobu návrhu, který dopracuje grafik, a poté půjdou do tiskárny.

Ahmad Raad na archivním snímku
V kauze s dotacemi policie stíhá i Ahmada Raada. Stavěl hotely v Chomutově

Po loňských zkušenostech je vedení města připraveno na to, že spíš než jednotlivé známky půjdou na odbyt celé tiskové archy. Kupují je totiž sběratelé.

Kupují je hromadně

„Nějaký filatelista z Olomouce koupil šedesát aršíků. Pravda je, že se po čtrnácti dnech objevily na Aukru a měly vyšší cenu. K tomu jsme zažili nápor mailů, kdy psaly desítky filatelistů a stěžovaly si, že jim naše pracovnice nechtějí posílat aršíky poštou. Jenže děvčata tu nejsou od toho, aby balíkovala známky. Účel je, aby lidé přijeli, prohlédli si město, někde poseděli a jako suvenýr si odvezli třeba známku a pohled s podobným motivem,“ upozornil starosta na to, co je hlavním smyslem.

Jednotlivé známky sběratele zajímají hlavně v den uvedení do oběhu. Pokud na sobě nesou poštovní razítko, mají největší hodnotu.

Často proto známky lepí na pohlednice a posílají si je domů. Turisté i místní v kadaňském infocentru zase rádi párují pohlednice s podobnými náměty. Pokud dorazí na oslavy narozenin Maxipsa Fíka, poptávají se hlavně po těch, kde je pohádkový pes, když se účastní Císařského dne, zajímá je šlechtický pár zosobněný herci, aby měli památku.

Mládě orlosupa
V chomutovském zooparku se líhnou mláďata. Třeba mladý orlosup

Letos poprvé bude k dostání i známka zcela totožná s pohledem. „Dosud jsme je neměli identické, v tom ale bude jedna změna,“ potvrdila propagační referentka města Hana Skýbová. „Týká se Maxipsa Fíka na nábřeží,“ upřesnila.

Tiskové listy město loni vyšly na téměř 400 tisíc korun, letos to bude podobně. Prodejem se městu vrátily více než tři čtvrtiny nákladů. Známky z původní emise byly po 20 korunách a aršík za 500 korun. O nových cenách město teprve rozhodne.