Že supermarkety tady u nás začaly nakupovat druhou jakkost. A pozor. Neznamená to, že si člověk koupí buď první za vyšší cenu, nebo tu horší, za nižší. Prostě se v regálech a bedýnkách občas nenabízí jiná, než taková ta nevábně zavadlá.Stojím nad ní a v duchu nadávám, že je to jako přehrabovat se v popelnici. Proč to mám vůbec zapotřebí? Do práce jdu čistě a slušně oblečená, snažím se i v jiných ohledech proplout dnem bez poskrvnky a večer se pak hrabu v bedně, jako bezdomovec. První jablko, hm natlučené. Druhé… taky a pořádně. Beru až páté a trvá mi dost dloho než naplním sáček.

Fakt je to normální? A ostatním to nevadí? Není tu nikdo, kdo by ocenil dobrá kyselo–sladká jablka? Měkké a šťavnaté broskve? Rajčata, co voní polem a sluníčkem? Okurky, co nesesychají? Snažím se číst v ostatních tvářích. Těžko říct.

Dovolená na Moravě mi dala částečnou odpověď. Ne, není to normální. V obchodech tam nabízejí bezvadnou zeleninu a ovoce. Stačí je hrnout do košíku a doma mlsat.

Tak jsem se rozhodla rebelovat. Chodím na tržnici a do zahradnických přebytků v centru. Zahrádkáři tam nosí normální dobré okurky nakládačky, možná trošku natlučené, ale šťavnaté meruňky plné chuti nebo i malinkatá letní jablíčka. Nestojí moc, chutnají jako od babičky a nemusím se zlobit nad bedýnkou v hale supermarketu s umělým osvětlením.

Jak jste spokojení či nespokojení vy? Máte zvláštní tipy, kam si zajít pro kvalitní ovoce a zeleninu? Podělte se o ně v diskuzi pod článkem.