"Chomutovem koluje zpráva, že se má kvůli opravám v mosteckém Chánově, ´dočasně´ přistěhovat několik desítek romských rodin." Takto zněl mail, který poslal do redakce jeden ze čtenářů. Zkazka se nese i z úst dalších Chomutovanů. Bydliště by prý rodiny měly najít v jednom z experimentů na Březenecké, což vyděsilo jak početné obyvatele domu, tak i firmu, která ho spravuje a byty v něm pronajímá. „Je to jednoznačně fáma," hájí se.

„Sám o tom vím teprve od chvíle, kdy správce vyvěsil dole u vstupu prohlášení, že to není pravda. Lidé si tu ale o tom prý povídali už dva měsíce, jak jsem se zpětně dozvěděl," uvedl jeden z podnájemníků Ludvík Kostrhun. Sám se tomu příliš nediví. „Žije tu dost neplatičů. Někteří vyhazují odpadky přímo na ulici, takže má člověk strach, co mu přistane na hlavě. Pak je tu také hodně prázdných bytů a dům je jediný bez zateplení. Slušnější lidé odsud raději utíkají," myslí si. Podle něj jsou tyto podmínky dobrou živnou půdou pro podobné fámy.

„Prohlašujeme, je to šum…"

Správcovskou firmu, která spravuje všech 254 bytových jednotek, nechávaly zvěsti nějakou dobu v klidu. Nepřikládala jim žádnou důležitost. „Jenže po čase jsem se o tom, že se k nám má stěhovat snad šedesát romských rodin, dozvěděl i od svého známého, který pracuje na městě. Prý to slyšel od dalších spolupracovníků. Nechápu, kdo to takto vypustil," diví se Karel Lipman z Bytového družstva Casa. „Celá ta věc nás poškozuje, je to nesmysl a nevíme, co s tím. Alespoň jsme vyvěsili to prohlášení, kde důrazně vyvracíme, že bychom plánovali stěhování nepřizpůsobivých," doplnil.

Počkají si na slušné

Přítomnost sociálně slabších v domě i to, že je přibližně desetina bytů v domě prázdná, však připouští. „Doba je zlá," komentuje Lipman. „Některé byty jsou volné, protože je nechceme obsazovat za každou cenu a nastěhovat si tam problémové lidi. Máme zájem o slušné nájemníky," dodal.

Každý nový zájemce o pronájem musí předkládat výpis z rejstříku trestů a bytové družstvo si také ověřuje, zda není dlužníkem. Když se pak stane, že neplatí nájem nebo neudržuje čistotu v domě, musí se vystěhovat.

Dům patří holanské společnosti CCE Real Estate Holdings n. v. Sice je bez fasády, přesto do něj majitel v poslední době silně zainvestoval. „Dali jsme do něj skoro třicet miliónů. Opravili jsme střechu, vyměnili okna za plastová, jsou tam nové eurovýtahy a plánujeme udělat novou recepci a kamerový systém," vypočítává jednatel správcovské společnosti Jiří Suremka. „Bylo by tedy fatální nastěhovat tam nepřizpůsobivé," argumentuje.

Nejsou to jen „pohádky"

Fámy o stěhování romských rodin z Chánova do Chomutova nejsou pouhým důsledkem „lidové tvořivosti". Skrývá se za nimi každodenní trpká zkušenost obyvatel sídlišť a obava ze zhoršování situace.

Realita v Kyjické

Například v paneláku v Kyjické ulici, který se na pohled od ostatních liší tím, že je stejně šedivý, jako před 30 lety, se během posledních tří měsíců zabydlelo na deset romských rodin.

„Snad se sem nechcete stěhovat, je to nový Chánov," přivítala redaktory před domem s trpkým výrazem ve tváři energická důchodkyně. Velká část bytů patří jedinému majiteli a jak žena vypověděla, mnozí lidé se z domu vystěhovali. „Bydlím tu třicet pět let a jsem naštvaná, jak to tu poslední dobou vypadá," naráží na jiný životní styl spolubydlících. „Nerada se sem vracím," kroutí hlavou.

Strach z migrace většího počtu nepřizpůsobivých a tím i zhoršení životních podmínek, panuje i v jiných městech. Například Teplice obchází „zaručená zpráva" o stěhování romských rodin z Chomutova.