Premiér Andrej Babiš při nedávné návštěvě Ústeckého kraje uvedl, že situaci by pomohlo „vyléčit“ zřízení pobočky Lékařské fakulty Univerzity Karlovy (UK) přímo v Ústí. Slibuje si od toho více lékařů v jednotlivých regionech. „Budu se snažit o tom s panem rektorem UK Zimou jednat,“ přislíbil Babiš.

Jeho slova uvítali i představitelé KZ. „Myslím, že jsme u premiéra našli pochopení. Nebudeme mluvit o tom, že tady bude fakulta, ale měli bychom být pracoviště Univerzity Karlovy,“ řekl předseda představenstva KZ Jiří Novák.

Má to však háček. Pražská univerzita o tom neuvažuje. „Vytvoření pobočky lékařské fakulty či další lékařské fakulty kdekoli v ČR neřeší problém nedostatku lékařů, jejichž počet při nástupu na fakulty je více než dostačující. Musí však být řešeno uplatnění absolventů těchto fakult zejména v regionech, kde jich je nedostatek,“ uvedl mluvčí UK Václav Hájek s tím, že v sousedním Rakousku jsou tři lékařské fakulty a jedna soukromá. V ČR je lékařských fakult osm.

Tříštění sil

„Vznikem pobočky či lékařské fakulty by docházelo pouze k dalšímu tříštění současných sil a ředění už tak omezených zdrojů know-how. Už nyní je nedostatek vyučujících anatomie a jiných teoretických oborů. Vznik další fakulty znamená navíc další výdaje na technologie a především první absolventy až za cca 8-10 let,“ reagoval Hájek.

Ilustrační foto.
Chomutovská nemocnice má nové polohovací postýlky pro novorozence

Nezbytným krokem, jak dostat do regionu lékaře, je podle něj hlavně vytváření příznivých podmínek, mezi něž patří platy, byty, osobní rozvoj a specializační vzdělávání, ale také udělování stipendií studentům v průběhu studia. „UK je připravena i do budoucna v této oblasti úzce spolupracovat,“ podotkl Hájek. Stipendia studentům zdravotnických oborů jak Ústecký kraj, tak KZ už uděluje.

Pražská univerzita má celkem pět lékařských fakult, tři v Praze, jednu v Plzni a jednu v Hradci Králové. Všechny spolupracují s krajskými a okresními nemocnicemi v rámci výuky, například v Liberci, Českých Budějovicích, ale i v Ústí. Svou vlastní lékařskou fakultu zatím nebude mít v Ústí ani tamní Univerzita J. E. Purkyně (UJEP).

„Zatím to bohužel není podle současné legislativy možné, a proto jdeme cestou postupného zřizování klinik. Ustanovení klinik má stěžejní důležitost pro naši fakultu zdravotnických studií (FZS), která usiluje o to, aby se Masarykova nemocnice v Ústí stala fakultní nemocnicí. K dnešnímu dni máme 11 klinik,“ vysvětlil rektor UJEP Martin Balej. V současní době se univerzita soustředí i na přesun FZS z centra města do areálu Masarykovy nemocnice. Odhad nákladů na novou stavbu je 305 milionů korun.

„Dokončili jsme projektovou dokumentaci a připravuje se veřejná soutěž na dodavatele stavby. Předpokládané dokončení stavby a přesun fakulty do nové budovy je plánován na rok 2021,“ dodal Balej.

Ilustrační foto
RE:START podpoří pět nemocnic v kraji. Jednou z nich je i ta v Chomutově