Někdo chtěl odejít, jiní nechtěli přijít

Důvod? Nelíbil se jim volební výsledek a myslí si, že chápání politiky v chomutovské ČSSD by se mělo změnit. „Měli jsme indicie o možném odchodu některých členů," přibližuje Jana Pézrová, předsedkyně druhé místní ČSSD. „Stejně tak jsme ale měli signály od lidí, kteří by do strany vstoupili, ale skepticky se dívali na zlepšení pohledu na ČSSD v našem městě při jejím současném vedení."

Konkrétní jména Pézrová nezmiňuje, má ale na mysli vedení na městské úrovni. Podotýká, že nejde o nic osobního a upozorňuje, že druhá organizace není ani žádná frakce uvnitř strany. „Z názorů občanů jsme pochopila, že je zde určitá nespokojenost. Například s tím, jak byla nastavena kandidátní listina pro volby nebo že není sociální demokracie ve městě více aktivní, respektive že do jejích řad není zájem vstupovat," upřesnila. „Proto je zde nová místní organizace se zcela novým vedením. A já věřím, že toto lidé ocení."

Přestup exprimátora

ČSSD Chomutov 2 vznikla před čtrnácti dny, ustavující schůzi měla 27. října. V současné době má zhruba třicet členů. Jednoho však velice významného. Jana Mareše, bývalého primátora a lídra v posledních komunálních volbách. „Co se týče řízení ČSSD v Chomutově, tak se názorově kloním k vedení této místní organizace," potvrdil Chomutovskému deníku.

Z současných zastupitelů ČSSD je jediný. „Rozhodnutí o tom, kdo k nám v rámci stranické linie přestoupí, je zcela na vůli každého jednotlivého člena. Na nikoho nevyvíjíme žádný nátlak," okomentovala to Pézrová.

„Je to věc uvnitř strany…"

Přestože názory straníků byly tak odlišné, až to vedlo k založení jiné místní organizace, o soupeření nikdo mluvit nechce. „Jsme přesvědčení, že vztahy máme dobré a věříme ve spolupráci se stávající organizací," podotkla Pézrová.

Předseda stávající místní organizace a zastupitel Miloň Houda však vznik druhé organizace ani vzájemné vztahy komentovat nechtěl s tím, že jde o vnitřní věci strany.

V podstatě stejnou odpověď zaslal Chomutovskému deníku i Miroslav Andrt, předseda Krajského výkonného výboru ČSSD Ústeckého kraje. „Otázky jsou cíleny na interní procesy uvnitř naší politické strany a odpovědi na ně tudíž nejsou předmětem veřejné diskuse," reagoval na dotazy redakce. Krajský výkonný výbor nicméně vznik druhé organizace v Chomutově posvětil.