Jana Dimunová, odvolaná ředitelka ZŠ Krátká, neodstřelila radu osobně. Ale fakt, že ji vedení města tvrdošíjně odmítalo jmenovat zpátky do funkce, byl rozhodující. Znechutil totiž i zastupitele, kteří do té doby starostu Jana Houšku drželi.

Jeden z rozhodujících hlasů měl Miroslav Řebíček, který se při minulých snahách o odvolání rady zdržoval hlasování a tím ji držel u moci. Také to od ostatních zastupitelů, včetně současné starostky Kateřiny Mazánkové, často schytával. Byl totiž zvolen za stejnou stranu jako ona, ale s opozicí nehlasoval.

Až v úterý. Jeho hlas byl jedenáctý. Rozhodující.

Co rozhodlo? „Především to, že rada odmítala jmenovat paní Dimunovou do funkce ředitelky," potvrdil Řebíček na dotaz Chomutovskému deníku.

Radní nejprve Dimunovou odvolali a nechali vypsat výběrové řízení. Jenže vyhozená ředitelka se přihlásila také a vyhrála. Respektive komise ji doporučila jako nejlepší kandidátku. Radní raději soutěž zrušili a vypsali novou, jenže i v té byla nejlepší Dimunová. Rada přesto jmenovala do čela školy někoho jiného.

„Osobně jsem se se u rady přimlouval, ale neuspěl jsem," uvedl Miroslav Řebíček. „Přišlo mi, že osobní vášně a spory přerostly do práce a politiky. Pracuji dlouhá léta ve školství, ale aby radní nejmenovali nadvakrát doporučeného kandidáta, to se snad ještě nikdy nestalo. Bylo to divné. Proto jsem se rozhodl návrh na odvolání radních podpořit."

Jak dodal, svou roli hrála i nabídka na místo radního, které posléze získal. „Žiji v Klášterci nad Ohří od osmdesátých let a možnost něco ve městě změnit k lepšímu nedokážu odmítnout," přiznal.

Současné koaliční uskupení má nejen velice těsnou většinu, ale především je dost nesourodé. Od výrazně pravicových kandidátů (Jaroslav Krejsa VPB či Josef Suchý VV) až po jednoznačnou levici v podobě komunistů. Řebíček oceňuje, že se shodli na jediném místostarostovi místo dosavadních dvou a doufá, že se politika bude v Klášterci dělat „ne podle triček, ale podle toho, co je dobré pro lidi ve městě."

Jak Chomutovský deník zjistil od radního Václava Homolky, původní koalice měla být rozšířená také o členy ČSSD. Jenže ti drží s Houškou.

„Sociální demokracii nic nabídnuto nebylo," brání se navíc bývalý místostarosta Miroslav Bilík (ČSSD). „Bylo to nabídnuto jen několika konkrétním zastupitelům, ale ti to odmítli." Jak vzápětí dodal, se současnou sestavou na radnici by sociální demokracie stejně asi nespolupracovala.