A smršť se tudy dnes ráno opravdu přehnala, ale zlodějská. Chmatáci se podle všeho zaměřili na auta značky Škoda a skoro žádné neuniklo. "Do automobilů se zloději dostávali rozbitím bočních okének ze strany, kde bylo křoví," popsal Chomutovskému deníku Jirkovák Josef Šebek.

"Otevřeli kapotu, přeštípli kabel a sebrali světla"

Zloději za sebou nechali ve Vinařicích hotovou spoušť. Zloději očesali a vykradli tolik aut, až je to k neuvěření. Podle svědka jim mohla pomoci tma, protože brzy ráno v ulici nesvítilo veřejné osvětlení. "Po půlnoci jsem přijel, to tady ještě stáli měšťáci a lampy svítily," líčí jeden z místních Ondřej Král. "Pak zhasly a zloději měli pré. Z Radčina auta zmizela kapota a světla," dodává přítel ženy, které zloději ´očesali´ modrou octavii.

Podobný osud potkal i další škodovky. "Otevřeli kapotu, přeštípli kabel, aby to nehoukalo a sebrali světla," popisuje Král. "Očesali několik aut od Koliby až dolů. Támhle je bílá fabie, které chybí kapota, dál jsem viděl roomster," ukazuje muž.

Poškozených bylo tolik, že ani odpoledne nedokázali policisté odhadnout škody. "Zatím máme nahlášených sedm aut, ještě stále ale probíhá šetření," uvedla k případu policejní mluvčí Marie Pivková.

Zhasli lampy a vydali se na lup. Mimo dohled kamer

Jak si Chomutovský deník ověřil, lampy v tomto okruhu opravdu nesvítily. A mohlo jít o úmyslný zásah, kdy si zloději vše připravili pro svůj ničivý nájezd. Policisté to sice nepotvrdili, ale mnohé tomu nasvědčuje.

Kamerový systém organizovaný nájezd zlodějů nezaznamenal. Strážníci mají kameru v Krušnohorské a pak v ulici K. Marxe, které monitorují přilehlá parkoviště. Ovšem úsek, na kterém došlo ke krádežím, je mimo dosah kamer. Chomutovskému deníku to podle informací z městské policie potvrdila mluvčí radnice Eva Dušková.

"Já bych jim ty pazoury sekala"

Jirkováky z Vinařic tak čekalo velice drsné probuzení. Místo pohodového rána přišel vztek, smutek a prý i pláč. "Chcete jet do práce a auto nemá kapotu, to je co?" rozčiloval se jeden z okradených. "Volal mi táta, že mi vykradli auto. Je to hrozný," kroutí hlavou nad svou bílou fabií Tomáš Kodeš. "Chybí jen kapota a rozbitý je okýnko. Divil jsem se, že uvnitř zůstalo rádio. Naštěstí ho mám pojištěný, akorát než se to vyřídí, nebudu mít měsíc auto."

Na facebooku jsou lidé ke zlodějům nekompromisní. "Já bych jim za to ty pazoury fakt sekala, svoloč!" rozčiluje se například Ziri Rothschildova. "Jak je možné, že v té oblasti bylo vypnuto veřejné osvětlení? Kdo má tohle na starost?" podivuje se zase Renata Borikova.


Byla z toho i politická hádkaJosef Šebek, který je zároveň opoziční zastupitel, přičítá celý incident i špatnému vedení městské policie. "Stále chci, aby Městská policie měla více peněz na PHM (pohonné hmoty), aby měli větší pole působnosti a mohli více patrolovat ulicemi města. Chci, aby se zcela změnil rozvrh služeb, protože pokud slouží strážník od 12ti hodin do půlnoci, tak chtě nechtě, je jeho " funkčnost" od 21 hodin velmi snížena," napsal redakci. Přidal také svou kritiku současné ředitelky Marty Bendové. "Všemu by velmi napomohlo, kdyby post ředitele MP obsadil odborník a ne někdo, jako je současná paní ředitelka," opřel se do šéfové strážníků. "Tímto nechci říct, že by se krádežím zabránilo. Ale celý systém řízení MP zde v Jirkově by se měl změnit a to včetně rozvrhu služeb."

Město ale odmítá spojovat nájezd zlodějů s městskou policií. "Krádeže, k nimž došlo, jsou záležitostí Policie ČR. Pokud někdo dává tuto výjimečnou událost do souvislosti s fungováním městské policie, ukazuje tím na neznalost zákona o obecní policii a neznalost kompetence městské policie," ohradila se jirkovská radnice. "V případě, že tak činí veřejně, za účelem hanit pověst našich strážníků a vedení městské policie, v tom vidím ryze subjektivní hodnocení bez objektivní znalosti," říká starosta Radek Štejnar.

Podle něj si lze jen těžko představit, jak by rozpis služeb nebo množství pohonných hmot mělo vliv na to, aby k podobným plánovaným krádežím nedocházelo. Hlídky MěPo prý fungovaly tuto noc jako obvykle, pokud by zachytily činnost zlodějů, předaly by informace Policii ČR. "Statistiky nám potvrzují, že kriminalita v Jirkově klesá. Bohužel i tak se může stát, že dojde ke škodě takového rozsahu, ale rozhodně to není obvyklé," dodává starosta Štejnar.