Lidé v regionu nejčastěji zneužívají pervitin a subutex, ale i léky na předpis jako neurol nebo rivotril. Zdejší kontaktní centra vydávají narkomanům více injekčních setů, než je běžné v jiných koutech republiky.

Na místních narkomanech se dlouhodobé užívání drog propisuje do vzniku četných duševních nemocí. Ještě větší zdravotní dopady má užívání nekvalitních, „řezaných“ drog. Mezi mladými se objevuje užívání nových drog jako kratom, který je dostupný i na ulici z automatu. Region se v posledních dvou „epidemických“ letech rizikově rozpil. Vyplývá to z poslední výroční zprávy o závislostech v kraji.

Situace na drogové scéně v Ústeckém kraji je poslední roky stabilní a příliš se nemění. „Nabídka drog je stále vysoká a jejich dostupnost velmi snadná, a to i pro mladistvé,“ uvedla Eva Kalinová, která v Ústeckém kraji koordinuje protidrogovou politiku.

Jak člověk vnímá okolí pod vlivem halucinogenů? To se pokusila skrze videa ukázat americká vědkyně. A úspěšně. Podívejte se na videa v článku.
Jak člověk vidí svět pod vlivem halucinogenů? Vědkyně vytvořila přesná videa

V některých lokalitách se objevily i nové látky jako kratom nebo poppers. Na Chomutovsku, Mostecku či Šluknovsku zaznamenali terénní pracovníci vyšší výskyt užívání těkavých látek. Heroin se objevil na Chomutovsku a Mostecku, kde předtím dlouho nebyl, stojí dále ve zprávě, která se opírá o zjištění kontaktních center a terénních programů.

Uživatele návykových látek stále častěji sužují zdravotní problémy jako devastace žil, drolení chrupu či záněty jater. „V případě užívání čicháním a inhalováním dochází k infekcím horních cest dýchacích a destrukci nosní přepážky,“ poukázala výroční protidrogová zpráva.

Přibývá toxických psychóz

Služby se stále častěji setkávají i s psychiatrickým onemocněním klientů včetně toxických psychóz a schizofrenie. „Závažné psychosomatické důsledky přináší nekvalitní dostupný pervitin, jehož složení je nejasné,“ popsala Kalinová. Pervitin se i podle policejních expertíz „řeže“ nejrůznějšími látkami jako cukr, tablety do myčky, prášek na praní, ledek, alavis a podobně.

V několika městech jsou automaty s konopnými CBD produkty i s novější stimulující látkou kratom. S jeho užíváním se setkali terénní pracovníci na Litoměřicku, v Postoloprtech či na Mostecku. Ženy, které u sebe pozorovaly vznik závislosti na kratomu, se v uplynulém období objevily na Děčínsku. „Pro naši službu to je jen něco okrajového,“ řekl ale vedoucí děčínského K-centra Martin Peč. „Drtivá většina uživatelů je na starých známých tvrdých drogách,“ dodal Peč s tím, že v naprosté většině jde o pervitin.

Kratom. Ilustrační foto
Kratom dejme pryč od dětí. Automaty musí z ulic, volají zastánci regulace

U dětí je podle zprávy populární droga lean: sirup na kašel, který si míchají s Fantou či Coca-Colou. „Má euforické a utlumující účinky, hrozí i možné předávkování,“ popsala Kalinová.

Vysoký počet uživatelů, výrobců i distributorů drog je v sociálně vyloučených lokalitách. Tam bývají i velmi mladí uživatelé a mnohdy se tam byznysem s drogami živí celé rodiny. „Typický klient je uživatel pervitinu, předtím kuřák marihuany a občasný konzument alkoholu, 30 let, přicházející o bydlení, ještě stále pracující, většinou na nekvalifikovaných pozicích, někdy na černo,“ popsal Lubomír Šlapka, ředitel Mostu k naději. Organizace se věnuje prevenci rizik vyplývajících z užívání drog na Mostecku, Teplicku a Lounsku. „I celé rodiny jsou závislé,“ poukázal Šlapka s tím, že v sociálně vyloučených lokalitách se droga obvykle považuje za únik z drsné sociální reality, někdy paradoxně levnější než alkohol.

Nikotinové sáčky. Ilustrační foto.
Razie: Patnáct dětí pod vlivem alkoholu. Problém je nikotin v sáčcích ve školách

Podle Šlapky je rizikem do budoucna vznik nové cesty drog do regionu. „Jak se vrací po brexitu někteří lidé z Anglie, část z nich si s sebou přiváží závislosti, které tam získali na psychoaktivních nelegálních látkách. Ale s tím i kontakty na dealery, případně výrobce,“ upozornil ředitel mostecké organizace s poznatkem, že ve Velké Británii je pervitin výrazně levnější vlivem tureckých a pákistánských zdrojů.

Za trend v regionu se dá považovat i nárůst závislosti na alkoholu. Stoupající počet pijanů sledují adiktologové na Ústecku, Žatecku či Mostecku. „Nárůst je velký,“ potvrdila ředitelka odborných programů a služeb ústeckého Drug-Out klubu Radka Kobližková.