Hlavní pozornost je během cvičení zaměřena na sestřelování dronů, které představují podle armádních odborníků velmi aktuální hrozbu. Vojáky čekají také dvě novinky. „Střelba bude poprvé řízena v rámci bojové sestavy. Z hlavního místa velení budu velet na místa velení protiletadlových jednotek a z nich pak bude veleno na jednotlivé palebné prvky,“ přiblížil řídící střeleb podplukovník Petr Řezníček s tím, že střelby takto mnohem více simulují podmínky reálného bojového konfliktu.

Druhou premiérou bude to, že poprvé na vzdušné cíle budou střílet osádky kolových obrněných vozidel Pandur. „Palbu povedou například na meteorologický balón, který jim bude simulovat vrtulník ve visu, nebo na bezpilotní prostředek, imitující vzdušný cíl typu dron,“ doplnil Řezníček.

U  žatecké 4. brigády rychlého nasazení probíhá výběrové řízení k průzkumným četám.
Plavání v Ohři, rychlý přesun, lezení, vyčerpání. Testy k průzkumákům jsou tvrdé

Na Doupově budou s protiletadlovými komplety RBS-70 a RBS-70NG cvičit vojáci 25. protiletadlového raketového pluku ze Strakonic a s komplety IGLA vojáci z protiletadlové raketové brigády ze slovenské Nitry. Ze Žatce pak s obrněnými vozidly Pandur přijeli i vojáci ze 41. mechanizovaného praporu. Do cvičení se zapojí také české a slovenské letectvo.

Vojáci budou střílet jak na vlečný rukáv, který za sebou na laně potáhne bezpilotní prostředek, tak i na samotný bezpilotní prostředek. Slovenští vojáci budou zase mířit na speciální infrazářič, který je umístěn za vlečným rukávem. „Zmíněné typy cílů nám velmi dobře imitují prostředky vzdušného napadení kategorie dron, a sice jak z hlediska malých rozměrů a demaskujících příznaků, tak i rychlosti, jakou se pohybují,“ sdělil Řezníček.

Vnitřní prostory hráze nechranické přehrady.
Nepřístupná hráz Nechranic skrývá tichý tunel, ve věži rámusí turbíny

Vojáci mají střílet ze tří různých střelnic. Budou je tam vysazovat vrtulníky. „Zasazení protiletadlových družstev s využitím aeromobilního výsadku je dalším z úkolů, které chceme na Doupově procvičit,“ uvedl podplukovník Lukáš Málek, který cvičení na Doupově řídí.

Čeští vojáci budou využívat vrtulník Mi-171š, jejich slovenští vojáci budou cvičit s vrtulníkem Black Hawk. „V rámci mezinárodní spolupráce jednáme i o tom, aby si čeští vojáci mohli vyzkoušet aeromobilní zasazení ze slovenského vrtulníku Black Hawk a slovenští vojáci z vrtulníku českých vzdušných sil,“ prozradil Lukáš Málek.