Předchozí
1 z 2
Další

Kapr, vinná klobása nebo řízek a hlavně pořádná hromada bramborového salátu. To se většině lidí vybaví při vzpomínce na štědrovečerní večeři. Slavnostní menu ale přitom v mnoha domácnostech tradičně začíná úplně jinou pochoutkou - předkrmem. Možná trochu opomíjeným hrdinou, který připravuje naše smysly na další chuťové zážitky. Jaký předkrm připravujete na štědrovečerní tabuli u vás? Pošlete nám ten nejlepší recept na slavnostní předkrm, podělíme se s ostatními čtenáři.

Recepty posílejte na adresu zdenek.plachy@denik.cz, vystavíme je u tohoto článku. Přivítáme i vaše fotografie těchto předkrmů. Ke zprávě nezapomeňte připojit své jméno, příjmení a obec či město, odkud jste.

Máte i nějaké další zajímavé tipy pro štědrovečerní tabuli? I ty přijímáme a zveřejníme.

Nejen rolka s křenem

Předkrm se podává před hlavním jídlem, respektive ještě před polévkou. Malá porce lehkého jídla má povzbudit chuť k jídlu a náležitě probudit naše smysly. Často se používá paštika nebo třeba ryba. O Vánocích to je tradičně houbový Kuba. Velmi často se objevují také šunkové rolky, plněné nějakou variantou směsi šlehačky, strouhaného křenu, případně dalších ingrediencí.

Šunkové rolky s křenovou šlehačkou

Ilustrační fotoZdroj: Deník/Petr Šimr

Potřebujeme:
8 plátků šunky
0,4 l smetany ke šlehání
strouhaný křen dle chuti
sůl a pepř na dochucení

Postup:
- Smetanu ušleháme v pevnou šlehačku.  
- Čerstvě nastrouhaný křen v množství vyhovující vaší chuti lehce osolíme a opepříme, pak smísíme se šlehačkou. 
- Plátky šunky rozložíme na talíř či jinou podložku, plníme vzniklou směsí a sbalíme do jednoduchých rolek. Pro tento účel je nejpraktičtější použití "hranaté" šunky. 
- Podáváme s kouskem čerstvého bílého pečiva nebo se slabými solenými tyčinkami, takzvanými soletkami.