„Na ty, kteří kostel navštívili v minulých letech, čeká poměrně velké překvapení," prozradil David Blažek, předseda Sdružení přátel kostela sv.Petra a Pavla, jež tuto vzácnou stavbu již několik let opravuje. „V loňském a letošním roce jsme díky sponzorským darům dost pokročili, takže kromě kompletní střechy, kterou jsme dokončili loni, právě pokládáme novou podlahu, máme nový zvon a připravuje se restaurování gotických maleb ze 13. století, které se najednou objevily, když do stavby před tím dlouho zatékalo," upřesnil. Původní kamennou podlahu rozkradli zloději v divokých 90. letech, kdy kostel zůstal několik let otevřený a nezajištěný. A celá památka vlastně přežila jen náhodou na stavbu vydaly ještě předlistopadové orgány demoliční výměr, ale zbourat jej už nestihly. „Zaplať pánbůh," říká k tomu předseda sdružení, „představte si, že by osm století zničily bagry ze dvě směny, tak snadné to je."

Program posledního červencového víkendového odpoledne začíná ve 14:00 hodin. Zahraje dechová kapela, pro děti je připraven táborák a špekáčky od výsluňského uzenáře, pro všechny pak občerstvení. Na místě budou přítomni i pracovníci archeologického ústavu a muzea, kteří zájemcům o historii a archeologické bádání podají odborný výklad. „Původně jsem slíbil velké překvapení, ale ona ta překvapení jsou vlastně hned dvě," láká na prohlídku Blažek. „To druhé bylo schováno pod podlahou, víc zatím prozradit opravdu nemůžu," dodal.

Na místě se uskuteční malá bohoslužba, kdy ke shromáždění promluví kadaňský děkan Josef Čermák, na závěr zazní společná přímluvná modlitba v češtině a v němčině. „To je myslím důležitý moment, protože když se budeme jen obdivovat památkám, ale zapomeneme přitom, k čemu vlastně mají sloužit, něco moc důležitého chybí. Naši předkové totiž nestavěli kostely jako památky, ale jako místa, kde se setkává pozemské a nadpozemské," uzavřel organizátor připravované akce.

Vstupné se podle Blažka vybírat nebude. Do Volyně se navíc sjedou umělci na Dřevosochání, akce tak slibuje příjemně strávené prázdninové odpoledne.