Cizinců poslední dobou ubylo

„Je to trend posledních let. Lidé k nám jezdí pouze na kratší dobu, například od čtvrtka do neděle,“ uvedla vedoucí autokempu U Hráze na Nechranické přehradě Lenka Jirkovská. Oproti minulým letům podle ní ubylo také cizinců. „Mívali jsme tady dost Holanďanů, letos přijeli snad jen jedni,“ řekla. Obsazenost zděných dvouchatek s vlastním sociálním zařízením a vybavenou kuchyňkou je o prázdninách v průměru sedmdesátiprocentní.

Počet obyvatel kempů hodně závisí na počasí, hlavně pokud jde o návštěvníky se stany. Jakmile je pěkný víkend, plátěné střechy se objeví. „Dva pěkné víkendy v červenci tady bylo stanů plno,“ uvedla Jirkovská.

V létě raději do zahraničí

Řada místních přitom v posledních letech dává přednost spíše levným dovoleným v zahraničí než pobytu na březích okolních přehrad. „Když si to spočítáme a zájezd vybereme na poslední chvíli, tak nás to ve finále vyjde jen o málo dráž, než když zůstaneme poblíž,“ vysvětlují Novákovi z Klášterce. „Dřív jsme na přehrady jezdili, ale dnes vážně není problém sehnat dovolenou v zahraničí za rozumné peníze,“ dodávají. A jako Novákovi přemýšlí daleko více lidí. „V Čechách je sice, krásně, ale jsem tu celý rok. Když bych si měl vybrat, jestli budu týden na Nechranické přehradě nebo pojedu někam k moři, tak bych neváhal. Cenově to zkrátka nemusí být o tolik dražší. Stačí jen trochu hledat a v zahraničí neutrácet za všechno, co člověk vidí,“ vysvětluje mladý student Andrej Pokorný z Kadaně.

Jachtaři, školáci, rybáři

Nechranický kemp provozuje pražský Yacht Club CERE. Ubytovací kapacitu využívá pro své členy, kteří na přehradě přes léto trénují. „Před prázdninami k nám jezdily i školy na několikadenní výlety nebo tady byli rybáři,“ dodala Jirkovská.

Podobná situace je i u jiných vodních ploch v Ústeckém kraji. Také například v kempu u jezera Chmelař bývá v první polovině týdne méně lidí. „Začínají přijíždět ve čtvrtek,“ uvedla Lucie Řádková, recepční místního autokempu, který nabízí 350 lůžek v chatičkách. Také v Úštěku zaznamenávají úbytek cizinců.

Jinde jsou spokojeni

Někde si na nedostatek návštěvníků, ani těch zahraničních, nestěžují. „Se sezonou jsme zatím spokojeni, průměrnou obsazenost máme kolem 80 procent,“ uvedla správcová autokempu Kyselka v Bílině Daniela Hynková.

Průměrná doba pobytu však ani tam podle ní nepřekračuje týden, pohybuje se kolem čtyř pěti dní. Výhodou je, že kemp je v areálu moderního koupaliště.