Zatím, co v Kadani a Chomutově vánoční stromy svítí od začátku adventu, Jirkov si tuhle oblíbenou slávu schoval až na pondělí. Od rána bude na náměstí Dr. E. Beneše živo. Ráno přijdou děti zdobit stromky, otevřou se trhy a v podvečer Divadlo v Pytli všem nabídne pohádku. Strom se rozzáří v 18:00 hodin a chybět nebude ani ohňostroj.

ZDOBENÍ STROMEČKŮ

Vše začnou u budovy úřadu děti z mateřských školek, které ráno ozdobí malé vánoční stromečky. Za to dostanou od starosty Radka Štejnara a místostarostky Dany Jurštakové malé dárečky a pak si také zahrají v dopolední části programu, které připravilo Divadlo v pytli.

Na pódiu třeba vytvoří vlastní živý betlém. „Ne nadarmo se říká, že Vánoce jsou hlavně pro děti," dodává k tomu místostarostka. „Jejich nadšení a radost dokáže člověka nadchnout víc, než jakýkoli dárek pod stromečkem.", od devíti hodin tu bude otevřený mikulášský trh. Ve stáncích budou k dostání hlavně vánoční dekorace. Lidé také budou mít možnost tu přispět na dětský domov ve Vysoké Peci.

PARTNEŘI Z NĚMECKA

Jirkovský dopolední program obohatí také němečtí partneři. V rámci projektu Adventní čas s našimi sousedy 2016 přijede z Brand Erbirsdorfu stánek nazvaný Krušnohorské řemeslo. V něm mohou Jirkováci obdivovat adventní dekorace či hračky typické pro Krušné hory vánoční otočné pyramidy, figurky louskáčků, dýmající panáčky či ozdobné oblouky. Na náměstí bude už od devíti hodin.

Na odpoledne je pak připravena ještě jedna zajímavost od německých sousedů. A sice vystoupení sportovců ze skupiny Saxon Kangaroos, rovněž z partnerského Brand Erbirsdorfu. Ti se zabývají takzvaným rope skippingem, tedy skákáním přes provaz či gumu. Osmnáctičlenná skupina vystoupí na náměstí ve čtyři hodiny odpoledne.

JAK STÁRNE ROK

Divadlo v Pytli nabídne na pódiu u kašny výpravnou pohádku Jak stárne rok. „Zrekapitulujeme si uplynulý rok podle ročních období v příběhu hospodáře zpod Krušných hor," naznačuje umělecký ředitel divadla Petr Stolař. Nebude to však jen dlouhé vyprávění, na pódiu se v rámci různých scén vystřídají třeba plivači ohně nebo zimní tanečnice.

Starý rok bude v příběhu představovat sám Petr Stolař. „Mé poselství bude lidem vysvětlit, že záleží na každém, jaký jsem coby letošní rok. A že jestli jim letos něco nevonělo, mají příští rok zase 365 dní na to, aby všechno dopadlo lépe," dodává. O živou hudbu se postará středověká hudební skupina Musica Canora.

Na adventním věnci budou od neděle hořet dvě svíce a jejich svit umocní následné rozsvícení vánočního stromu a výzdoby středu města.Vše ukončí velký ohňostroj. Vstup na akci je zdarma a po celý den bude připravené teplé občerstvení a horké nápoje.

CHARITATIVNÍ ADVENT

Rozsvícením stromu však zdaleka program na náměstí nekončí. Za další týden se zde bude konat tradiční Charitativní advent.

V pondělí a úterý 12. a 13. prosince si budou moci návštěvníci trhu v Kostelní ulici koupit výrobky místních školáků, seniorů a dalších aktivních Jirkováků a přispět tak na charitu. Součástí trhů bude také kulturní program, včetně tradičního krájení obří vánočky.