Chomutov letos proinvestuje 200 milionů korun, kdy značná část půjde do asfaltu. Nové povrchy získá například ulice Bezručova či Březenecká. „Rekonstrukce komunikací nás trápí asi nejvíce, investovat ale musíme postupně. Prioritu mají vždy ty nejakutnější případy,“ uvedl náměstek primátora David Dinda. Tyto opravy jsou rozprostřené do celého roku a rozpočet zatíží zhruba 10 miliony korun.

Dalších 13 milionů bude stát obnova veřejného osvětlení v Lipské ulici a stejně tak i pokračující práce na chytrém parkovišti na Kamenném Vrchu. Jednou z nejnáročnějších investic bude obnova lávky nad silnicí I/13 směrem k železniční zastávce, kvůli níž se provoz na „třináctce“ stáhne do dvou pruhů. I v tomto případě náklady dosahují 13 milionů korun, ty ale kompletně pokryje dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

„Kamenčák“ v novém

O něco méně nákladnou investicí, která je však pro město jednou z nejzásadnějších, bude první etapa obnovy Kamencového jezera. Ta spočívá v obnově vstupu do areálu i celé Přemyslovy ulice a výstavbě nového Kamencového náměstí. „Nejvýznamnější investicí z hlediska rozvoje je zahájení revitalizace předprostoru Kamencového jezera. Jedná se o první fázi, na kterou budou navazovat další,“ potvrdil náměstek Dinda. První kolo vydá na 12 milionů korun, celková přeměna areálu v duchu architektonické studie má v dalším desetiletí stát zhruba 100 milionů korun.

Chomutov, ilustrační foto.
Rozpočtem Chomutova má příští rok protéct 1,2 miliardy korun

Nejnákladnější investicí Jirkova je pro tento rok přestavba domu na centrálním náměstí, kde sídlila Komerční banka. Jeho proměna ze slepence neurčitého stylu v moderní stavbu, která pozvedne náměstí jako celek, vydá na zhruba 74 milionů. „V tomto roce je v rozpočtu města 36 milionů korun, zbylé náklady v roce příštím,“ poznamenal mluvčí radnice Vladimír Vacula. Dostavba je plánována na duben příštího roku.

Až 30 milionů korun padne na obnovu silnic a parkovacích stání v ulici Mládežnická a SNP. První část bude proinvestovaná letos, druhá v následujícím roce. Místním přinese nová parkovací místa, kterých je v této zóně nedostatek, ale také nové osvětlení a zeleň. Práce mají skončit v červnu příštího roku.

V prosinci má být dokončeno i Centrum služeb Jirkov, což bude nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, které vznikne v Ervěnicích díky přestavbě bývalého kulturního domu. Celkové náklady dosahují 9,3 milionu korun.

Radnice v Jirkově
Jirkov má rozpočet, investovat chce 100 milionů. Také do bytů na náměstí

Pro Kadaň je stěžejní proměna oddělení šestinedělí v městské nemocnici, kde pobývají maminky s novorozeňaty. Práce pojmou 36 milionů korun, šesti přispěje kraj, největší díl však leží na městě.

Obří investicí je pro Klášterec nad Ohří modernizace a dostavba kulturního domu tak, aby vzniklo multifunkční kulturní centrum, do něhož se přestěhuje také knihovna. Celkové náklady dosahují 181 milionů korun, přičemž letošní díl prací bude stát zhruba třetinu. Částkou 45,7 milionu přispěje dotace z operačního programu Životní prostředí, jedná se totiž o pasivní dům. Práce potrvají do podzimu příštího roku.

Důležitou investicí bude vytvoření dopravního terminálu, které zahrnuje kompletní obnovu Nádražní ulice, propojení vlakové a autobusové dopravy a nová parkovací místa. Na financování se bude podílet město 3 miliony a kraj 10 miliony, Klášterečtí se budou také ucházet o dotaci 10,3 milionu z IROP. Dokončení je v plánu letos na podzim.

Nejdůležitější události uplynulého roku
PŘEHLED: Podívejte se, co důležitého se stalo na Chomutovsku v roce 2019