Jágr, Holeček, Bubník, Procházka. To je jen malý zlomek jmen, která jsou navždy vytesána do české hokejové síně slávy. V budoucnu tam ale mohou být i jména vašich ratolestí. Pokud jsou fanoušky hokeje a hřiště za domem, kde celé dny honí s kamarády tenisák, je jim už malé, přijďte s nimi v pondělí 22. ledna odpoledne do chomutovské SD Arény. Proběhne tam akce, která možná odstartuje i jejich profesionální kariéru.

Piráti Chomutov se připojili k akci Českého svazu ledního hokeje, který v následujícím týdnu zkusí probudit po celé republice v nejmenší generaci zájem o zimní sport a přilákat je do mládežnických oddílů.

Týden hokejeProjekt nabízí i finanční podporu začínajícím hokejistům v podobě poukázek na nákup vybavení. Informace najdete na www.pojdhrathokej.cz.

„Všechny děti bez rozdílu dovedností dostanou šanci si zdarma vyzkoušet, jaké je to být hokejistou,“ říká marketingový ředitel Pirátů Chomutov Karel Ton. Dětem bude k dispozici celá ledová plocha a odborníci z klubu, kteří je provedou prvními krůčky na ledě.

Do arény by si s sebou proto měly děti přinést brusle, helmu (ta může být i cyklistická) a rukavice. Pokud žádnou takovou výbavu doma nemáte, nemusíte zoufat. Na stadionu vám ji, pokud se o ni předem přihlásíte, zapůjčí. „Můžete se obrátit na náborového specialistu Daniela Maška na telefonním čísle 736 288 846,“ radí Ton.

Rodiče vítáni

A kdy je nejlepší „zadělat“ u dítka na hokejovou kariéru? Podle odborníků už ve velmi raném věku. „U hokeje tak platí, že ideální věk pro začátky na ledě je v rozmezí čtyři až osm let,“ vysvětluje známý hokejový trenér Marian Jelínek. Starším dětem už návštěva akce doporučována není.

Michal Vondrka
Vondrka: Olympiáda v Koreji? Před odjezdem se určitě připojistím

Naopak velmi vítaní jsou rodiče, protože dostanou příležitost dozvědět se přímo „z první ruky“, co všechno pro ně obnáší mít doma hokejistu a také jaké jsou výhody i nevýhody tohoto populárního sportu.

Týden hokejeZdroj: DeníkPodle Jelínka je nejdůležitější radost dítěte ze sportu a až poté jsou to medaile a poháry. Nebo dokonce vlastní zlaté ambice rodičů. „Dítě si chce hlavně hrát. Bohužel výhry a prohry řeší hlavně rodič,“ říká Jelínek.

Ať už v pondělí nazuje poprvé brusle nový Jágr, nebo ne, děti určitě smutné odcházet nebudou. Pokud jim to nepůjde na ledě, zabaví je program mimo led. „Každé dítě si navíc odnese malý hokejový dárek,“ uzavírá Karel Ton.