Sokolnice Martina Hendrychová přicestovala do chomutovského zooparku až ze Šluknovského výběžku. Bylo to u příležitosti sobotní oslavy Dne zvířat, který patří k největším akcím zooparku a pravidelně završuje hlavní sezónu. Loňský svátek mu „ukradl“ covid, letošní si vzít nenechal. A ani návštěvníci, jak dokazovala fronta před hlavní bránou i do posledního místa naplněné parkoviště. Celkem v sobotu přišlo přes 2100 návštěvníků.

O zábavu měli postaráno nejen díky výběhům se zvířaty. Děti se mohly bavit například v dětské zoo, kde je do pohádky vtáhlo Hudební divadlo Hnedle Vedle, nejrůznější soutěže a na křižovatce cest u zooshopu předváděla opeřence právě sokolnice. Naposledy vyjel  Safari expres, který byl plně naložený výletníky, a na terase u plameňáků mohli lidé díky chomutovským astronomům pozorovat  Slunce.

Zoopark má nově vypracovanou rozvojovou studii s výhledem na deset let. Ta mu dosud chyběla. Vypracovali ji architekti, kteří vytvořili koncepce pro několik českých zoologických zahrad, ve spolupráci s renomovaným přírodovědcem a zoologem a ředitelkou zooparku.

Paňmáma a šafářka Jaroslava Vašíčková a syndička Alena Šťastná Hrdá s kroji.
Baráčníci mi přirostli k srdci, říká syndička z Otvic

Studie nepočítá s komercializací a nákupem velkých exotických zvířat typických například pro Afriku, ale zachováním atmosféry přírodního odpočinkového areálu, rozvoj jeho současného pojetí a chov zvířat, která žijí na sever od Sahary.

Co na to říkají Chomutované?  „Myslím si, že je to tak lepší. Na žirafy a slony se lidé můžou jet podívat do větších měst,“ míní Petra Štroufová. Zoopark navštěvuje se svým dítětem skoro každý týden. „Je to tu příjemné, chodíme sem hodně často, máme koupenou permanentku. Bydlíme v podstatě jen pár desítek metrů odsud,“ doplnila.

Podobná slova zazněla i z úst Marty Doušové, která přišla oslavit Den zvířat s vnoučkem. „Líbí se mi, že tu děti vidí třeba i slepice, husy a koně jako na vesnici, kam normálně jen tak nepřijdou,“ zhodnotila. „Je dobře, že tu zůstanou zvířata z našeho pásma, za africkými můžou lidé jezdit do jiných zoologických zahrad,“ dodala.

Se současným pojetím souzní Jan Stránský. „Dnes obecně vítězí jedinečnost, originalita a pohodová atmosféra, proto není nutné naskakovat na nějakou vlnu komercializace,“ zhodnotil. „Lidé daleko více hledají klid, protože svět strašně zrychlil. Je fajn, když si zoopark nechá právě to, co je pro něj tak typické,“ myslí si.