Davídek z Jirkova na Chomutovsku je ten typ dítěte, které má většinu dne pusu od ucha k uchu. Radost ze života malému optimistovi zatím nekazí ani fakt, že ho příliš neposlouchá vlastní tělo. Z narozeninového dortu se třemi svíčkami se radoval nadšeně jako kterékoli jiné dítě v jeho věku. Od svých vrstevníků se ale přece jenom liší.

Jeho maminka Markéta si ještě v porodnici vyslechla diagnózu, kterou po bezproblémovém těhotenství i porodu nikdo nečekal. „Náš chlapeček se narodil se svalovou hypotonií. Hodně laicky řečeno jde o postižení, které se projevuje oslabenými svaly,“ říká maminka.

Rodiče se s verdiktem nesmířili

S tímto verdiktem se ale rodiče nesmířili. „Je sice třeba s pokorou přijmout, že vaše dítě nebude nikdy zcela zdravé, ale k tomu se pokusíme s manželem udělat maximum, aby se zdravotní stav našeho kluka zlepšil.“

Za tímto odhodláním se k dnešnímu dni skrývají měsíce pravidelného cvičení a rehabilitací. Výsledek je znát. Bez nich by Davídek dodnes pouze pasivně ležel. Díky maminčině tvrdohlavé obětavosti získal reálnou naději, že začne chodit. Maminka se navíc stará i o další dítě, Davídkova staršího bratříčka, na kterého je malý rodinný smíšek citově velmi vázaný.

Když bylo chlapečkovi rok a půl, získala jeho rodina dalšího důležitého spojence. „V rychlosti plazení už dosahuje Davídek docela dobrého časového rekordu,“ usmívá se Barbora Jiráková, poradkyně rané péče, která vstoupila Davídkovi i jeho mamince do života na doporučení pediatra. „V tuto chvíli je na něm vidět, jak moc rád by už běhal. Jeho nožky ho ale zatím neudrží. S maminkou nepolevují v poctivém cvičení a šance na první krůčky roste. Než se tak ale stane, potřebuje kočárek, jinak se s ním maminka nikam nedostane,“ připomíná Barbora Jiráková.

Angelika Kostyshynová (vlevo) studuje ergoterapii a jako případná miss chce pomáhat ostatním. Barbora Aglerová (vpravo) žije v Praze, ale pochází z Lovosic. V Asii pracovala jako modelka už v 16 letech.
Řady missek moho rozšířit další krásky ze severu Čech

Jenže ne ledajaký kočárek. Děti s diagnózou svalové hypotonie potřebují speciální zdravotní kočárek, který jejich tělo zafixuje v té správné poloze. Jinak trpí při sezení silnými bolestmi a dlouhodobější pobyt v nevhodném kočárku efekt veškerého cvičení a rehabilitací anuluje.

Jde o důležitou zdravotní pomůcku, která ale není vůbec levná. Takový kočárek stojí 55 209 korun.

V této situaci se Barbora Jiráková stala Davídkovou patronkou. Přesvědčila rodiče, aby se nestyděli obrátit se o pomoc na Patrona dětí. Udělali to a zde může kdokoli přispět: patrondeti.cz/pribeh/zdravotni-kocarek-pro-davidka.

„Každé dítě potřebuje ke zdravému tělesnému i psychickému vývoji pobyt v přírodě, střídání prostředí a různých vjemů. Žít pestře. Kočárek je v tuto chvíli pro Davídka, ale i jeho rodiče, symbolem svobody a výrazného zkvalitnění jeho života,“ uzavírá jeho patronka.

Denisa Prošková