Na stupních vítězů stál olympionik Jiří Ježek již několikrát. Ve středu si v jablonecké České mincovně vyrazil další zlato. Tentokrát se svou podobiznou podle návrhu akademického sochaře Jiřího Dostála. Devětatřicetiletý sportovec se čtyřikrát zúčastnil paralympijských her. V Číně se postavil na start ve všech cyklistických paralympijských disciplínách.

Po autonehodě roku 1985 má amputovanou pravou nohu pod kolenem. Účastní se zejména silničních a dráhových závodů handicapovaných sportovců na nejvyšší úrovni, ale je aktivní i v jiných cyklistických disciplínách, např. cyklokrosu.

Slavnostní ražby pamětních zlatých a stříbrných medailí s olympijskou tématikou se ve středu v jablonecké České mincovně zúčastnila Barbora Špotáková a Jiří Ježek.

„Přestože jsem rodačka z Jablonce, jsem v mincovně poprvé. Vlastní podobizna na medaili? Moc pěkné přivítání," pochvalovala si oštěpařka, držitelka dvou olympijských zlatých medailí.

Nadšený nejen z ražby ale i ze setkání s autorem medailí a aktivním sportovcem akademickým sochařem Jiřím Dostálem byl náš nejúspěšnější handicapovaný cyklista Jiří Ježek: „Byla by pro mne čest, kdybychom si vyjeli na kole." "Ne, ne. To pro mě by to byla čest," ohradil se medailér. Oba pánové se po vzájemných poklonách shodli na oblíbeném kopci v Itálii. "Byla by to paráda. A není to vůbec vyloučené," poznamenal Dostál.

Jablonecký medailér není autorem všech medailí ze sady. "Báru jsem maloval zpaměti. Na atletickém stadionu jsem ji viděl nesčíslněkrát," usmíval se spokojeně. Spokojená byla i sama atletka. „Je to úžasné. Dostala jsem do ruky zlatý plíšek a sama si na něj vyrazila svou podobiznu. Moc si cením takového nápadu," radovala se Špotáková.

V jablonecké České mincovně ve středu razili sérii čtyř medailí zlatých olympioniků. A Jiřím Dostálem na návrzích pracoval i medailér Petr Horák. Jen dva ze sportovců se ale mohli osobně zúčastnit ražby. Mincovna emituje sadu ve stříbře i zlatě. Medaile se svou podobou mají i pětibojař David Svoboda a skifařka Miroslava Knapková.

 „David Svoboda a Mirka Knapková se ražby nemohli účastnit, protože momentálně trénují v zahraničí, Mirka se připravuje ve Velké Británii, David trénuje v USA. Myslím ale, že je Bára s Jirkou důstojně zastoupili," uvedl obchodní ředitel České mincovny Tomasz Surdy.

"Na mincích chybí zlatý medailista ze závodu na horských kolech Jaroslav Kulhavý. Bohužel jsme se s ním nedohodli na podmínkách,"doplnil Surdy.

"Popravdě řečeno, Knapková se mi kreslila nejlépe," přiznal sochař. Všichni sportovci se na přípravě podíleli a v jednotlivých fázích výroby návrhy připomínkovali. "Měla jsem jen drobné připomínky," poznamenala oštěpařka. "Já jsem však na návrhu nic neměnil, mně se líbil hned od začátku," doplnil Báru Jirka Ježek.

Báře Špotákové i Jiřímu Ježkovi sochař Jiří Dostál věnoval sádrové modely návrhů medailí, obchodní ředitel České Mincovny Tomasz Surdy přidal květiny a medaili ze stříbra.

Barbora Špotáková

Letní olympijské hry:
zlato – Peking 2008 – hod oštěpem; zlato – Londýn 2012 – hod oštěpem
Mistrovství světa v atletice:
zlato – MS 2007 – hod oštěpem; stříbro –  MS 2009 –  hod oštěpem; stříbro – MS 2011 – hod oštěpem
Mistrovství Evropy v atletice:
stříbro – ME 2006 – hod oštěpem; bronz – ME 2010 – hod oštěpem

Jiří Ježek

Paralympijské hry:
zlato – 2000 Sydney – 1 km; zlato –  2000 Sydney –  stíhací závod na 4 km; zlato –  2004 Athény  – silniční závod/časovka; zlato –  2008 Peking –  stíhací závod na 4 km; zlato –  2008 Peking – časovka; zlato –    2012 Londýn –  časovka; stříbro – 2000 Sydney – silniční závod; stříbro – 2004 Athény – stíhací závod na 4 km; stříbro – 2008 Peking – 1 km; stříbro – 2012 Londýn –  stíhací závod na 4 km; bronz – 2008 Peking –  sprint družstev;

David Svoboda

Letní olympijské hry:
zlato - Londýn 2012 - jednotlivci
Mistrovství světa:
bronz - MS 2005 - štafeta; stříbro - MS 2007 - družstva; bronz - MS 2007 - štafeta; stříbro - MS 2008 - jednotlivci; stříbro - MS 2009 - jednotlivci; stříbro - MS 2009 -     družstva; zlato - MS 2009 - štafeta; stříbro - MS 2010 - družstva
Mistrovství Evropy:
zlato - ME 2010 - jednotlivci; bronz - Sofia 2012 - smíšená štafeta

Miroslava Knapková

Letní olympijské hry:
zlato -    Londýn 2012 - veslování – skif
Mistrovství světa:
zlato - Bled 2011 - veslování – skif; stříbro -    Eton 2006 - veslování – skif; stříbro - Gifu 2005 - veslování – skif; bronz - Poznaň 2009 - veslování – skif;
Mistrovství Evropy:
zlato - Athény 2008 - veslování – skif; zlato - Plovdiv 2011 - veslování – skif; stříbro - Poznaň 2007 - veslování – skif; stříbro - Brest 2009 - veslování – skif;
Světový pohár:
zlato - SP 2002 - veslování – skif; zlato - SP 2009 - veslování – skif
Akademické mistrovství světa:
zlato - AMS 2002 - veslování – skif