Máme plno

„Nové lidi nebereme, máme plno. Chtělo by to víc kolegů stomatologů,“ potvrzuje například zubní lékařka Dagmar Fialová, která má ordinaci v Čechově ulici v Chomutově.

Kvůli přeplněnosti zubních ordinací je i dlouhá objednací lhůta. Většinou si pacient počká i několik měsíců. „Docela to trvá,“ potvrzuje třeba čtyřiadvacetiletá Veronika Sladová z Chomutova. „Měsíc, někdy i měsíc a půl.“

Někdy je to ale ještě déle a potvrzují to i samotní zubaři. „Volné termíny máme až tak za tři měsíce, máme opravdu plno,“ říká sestra ze zubní ordinace Ivany Černajové v Chomutově.

Eva Leitnerová, která má ordinaci v Jirkově, je na tom podobně. „My máme opravdu hodně pacientů, proto bereme tak jednoho pacienta z deseti. Lhůta na objednání je asi měsíc a půl,“ říká.

Jen výjimečně je lhůta na objednání kratší. „Když přijde člověk s bolestí zubů, pak ho vezmeme ihned. Jinak pacienty zveme tak za týden až čtrnáct dní,“ zní odpověď z další zubní ordinace – z úst sestry Mileny Picálkové.

Ústecký kraj je na tom špatně

Podle výroční zprávy ČSK z roku 2008 je Ústecký kraj druhý nejhorší v počtu pacientů na jednoho zubního lékaře. Ústecký kraj má přesně 835 036 obyvatel a pouze 415 zubních lékařů. Z toho vyplývá, že na jednoho stomatologa v tomto kraji připadá kolem dvou tisíc pacientů.

Pro srovnání – například v Karlovarském kraji připadá na jednoho zubaře asi 1 800 pacientů, v Královéhradeckém kraji 1 400, v Jihočeském kraji kolem 1 500. Horší než Ústecko je jen Středočeský kraj kde jeden stomatolog ošetřuje téměř 2 200 pacientů.

Je málo mladých zubařů

Česká stomatologická komora (ČSK) upozorňuje již několik let na problém s nedostatkem zubařů. „Máme zubní lékaře vyšších věkových hranic, jejich lidské síly už jsou omezené. Je málo mladých lékařů a hodně lékařů co odchází do důchodu. My na tento problém vládu upozorňuje již dvanáct let,“ vysvětluje důvod nedostatku zubních lékařů president České stomatologické komory Jiří Pekárek.

Podle ČSK ročně končí studium asi sto absolventů, ale do České stomatologické komory se jich hlásí v průměru asi devadesát. Tento počet nedokáže přirozený úbytek lékařů nahradit.

V současné době to ale vypadá, že by se ve stomatologii mohlo blýskat na lepší časy. „Letošní rok bude výjimka a vyjde mnohem více absolventů. Je to z toho důvodu, že vyjdou nejenom absolventi, kteří studovali obor stomatologie. Ale také absolventi z nově otevřeného oboru zubní lékařství, který se otevřel v roce 2004 – 2005 a studuje se pět let,“ říká tisková tajemnice ČSK Zina Sladkovská.

Autor: Pavlína Gavdunová