Podnik dočasně pozastavil výrobu a podle všeho ji jen tak nespustí. To by se totiž musel konkurzní správce dohodnout s firmou HTC Holding, která vlastní některá zařízení nutná k obnovení výroby. Víkendová jednání ale nikam nevedla a správce požaduje, aby se firma z areálu vystěhovala, jak uložil soud.


Jenže zatímco obě strany se dohadují o majetek, zhruba čtyři stovky zaměstnanců jsou doma na nucené dovolené a trnou hrůzou. „Kdybych aspoň něco věděl, ale já nemám žádné zprávy,“ lamentuje Goga. „Vím jen to, co jsem si našel na internetu, poslední zprávy mám díky vašemu deníku.“


O něco lépe je na tom 130 pracovníků, kteří do podniku nastoupili až po roce 2002, tedy už do firmy ZKL Klášterec, s.r.o. (původní vlastník je akciová společnost podobného jména). Těm společnost HTC Holding veřejně přislíbila, že mzdu vyplatí. „Běží jim normálně plný plat, protože výroba se nezastavila jejich vinou. Mzdu jim vyplatíme v termínu,“ potvrdila včera Deníku Dita Stejskalová z mediálního zastoupení firmy HTC Holding.

Práci ale jistou nemají. Pokud se správce s HTC Holding nedohodne, firma nebude mít kde vyrábět a bude muset své lidi propustit.


Více než dvě stovky zaměstnanců, kteří v závodě pracovali už před rokem 2002, nemají zatím jistého nic. Jejich smlouvy jsou součástí konkurzu, takže jejich mzdy i budoucnost má v rukách správce konkurzní podstaty Jiří Kadeřábek. Jeho vyjádření se ale Deníku sehnat nepodařilo. Včera měl být v podniku a redakce tam na sebe nechala kontakt, ale konkurzní správce se do uzávěrky neozval.


Stanislav Goga je právě jedním z těch, kteří ve fabrice pracují už dlouhá léta. „Teď mám strach o výplatu. Mrzí mě, že nám nikdo není schopný slíbit alespoň to, co kolegům slíbil HTC Holding,“ říká. Zatím čeká doma v nejistotě. Situace je o to složitější, že v závodě pracuje i jeho manželka. „Prý když se něco změní, dají vědět mistrům a ty nás pak obvolají. Tak čekáme.“


Že lidé žijí v nejistotě, potvrdil i další z pracovníků. Ten si nepřál uvést jméno. „Mezi lidmi vládne velká nejistota a už jsou skeptičtí. Už nečekají nic dobrého,“ řekl Deníku. „Přitom ani nevíme proč, kde je kámen úrazu, proč se nedokáží dohodnout. Můj názor je, že hlavní osobou je teď správce konkurzní podstaty. Na něm záleží nejvíc.“


Včera měl proběhnout přímo v Klášterci nad Ohří další jednání o budoucnosti podniku, výsledek bude Deník zjišťovat během dnešního dne.

„Ještě není nic definitivního, ještě čekáme, jak se situace vyvine,“ dodává k tomu Dita Stejskalová.


Slovenská společnost HTC Holding chce ale podat žalobu o navrácení kupní ceny, kterou v roce 2002 za klášterecký podnik zaplatila. Zvažuje také žalobu proti České republice na náhradu škody.

Kde to začalo?


Firma HTC Holding koupila v roce 2002 fabriku v Klášterci nad Ohří od jiné společnosti, která ji vykoupila z konkurzu. Jenže konkurz byl podle všeho falešný, podle policie jde o jeden z případů konkurzní mafie kolem soudce Jiřího Berky. Vrchní soud letos v lednu rozhodl, že společnost musí podnik vrátit do konkurzu. Ta si chce ale bránit majetek, který za šest let do fabriky investovala. Jenže bez tohoto majetku není možné výrábět, proto podnik dočasně výrobu pozastavil a lidi poslal domů.

Varianty nejbližší budoucnosti


Deník se pokusil načtrnout možnosti, jaké situace skýtá:


Dohoda: Správce konkurzní podstaty se dohodne s firmou HTC Holding, ta může v podstatě během dne obnovit výrobu. Možností je třeba nájemní smlouva na majetek, který je součástí konkurzu. HTC by ho využívala jeden rok a mezitím by se jednalo, co s podnikem dál. Lidé by nastoupili do práce. Jenže smlouva už na stole byla a správce ji zamítl.


Správce v akci: Správce dokáže sám bez pomoci HTC Holding rozjet výrobu a zaměstnat všechny nebo alespoň část lidí. Bez majetku HTC to však půjde jen těžko, navíc jen převzetí závodu a rozdělení majetku podle soudního seznamu by vydalo na týdny. Je otázka, co by bylo s lidmi, kteří patří pod HTC.


Kupec: Správce konkurzní podstaty prodá majetek z konkurzu firmě, která dokáže výrobu co nejdřív rozjet a lidi zaměstnat.


Pomalá smrt: Správce se nedohodne s HTC, ta bude muset areál vyklidit, své zařízení demontovat a odvézt a „svých“ 130 lidí propustit. Pokud se správci nepodaří brzy výrobu obnovit ani najít kupce, je otázka, jak dlouho a z čeho bude zaměstnance vyplácet.