„Ve čtvrtek nás už ráno poslali domů a prý máme přijít v pondělí,“ krčí rameny jeden ze zaměstnanců, který si nepřál být jmenován. „Slyšel jsem, že se o podnik přetahují nějaké firmy, že tu snad kradou stroje a počítače…“


Podnik šest let vlastní slovenská společnost HTC. Podle rozhodnutí soudu musí ale fabriku vrátit správci konkurzní podstaty, protože ten předchozí ji měl prodat neoprávněně. Firma ale nechce podnik vyklidit jen tak (více v grafickém prvku Proč a o co se hádají).


„Odnesli server, na který byly napojené některé stroje,“ říká Jiří Janda, bývalý odborový předák, který situaci v ZKL dobře zná. Podle generálního ředitele ZKL (původní vlastník, za kterého šla firma do konkurzu) Jiřího Prášila měli pracovníci společnosti dokonce poškodit některá zařízení. Podle koncernu ZKL chce slovenská společnost vrátit jen nefunkční torzo podniku.


HTC tvrzení o ničení nebo rozkrádání odmítá, ale přiznává, že musela „podniknout kroky k ochraně svého majetku“.

„Museli jsme splnit požadavek konkurzního správce a z podniku odejít, ale na druhou stranu jsme nemohli ve vyklízených budovách nechat náš majetek,“ vysvětluje Dita Stejskalová z mediálního zastoupení společnosti. Tím se ale stroje staly nefunkční a výroba byla zastavená. „HTC se snažila se správcem dohodnout, protože následků si byla vědoma,“ dodává Stejskalová.


Přebírání podniku zřejmě nebylo úplně pokojné, každá ze stran si totiž vzala na ochranu svého majetku ochranku.


Jednání pokračovala i v pátek, ovšem to už zmatení pracovníci zůstali doma a bez informací.

„Nevíme nic, snad to dobře dopadne,“ doufá třicetiletý Klášterečák, který v podniku pracuje.


Jednání obou stran včera skončilo až po páteční uzávěrce chomutovského Deníku, ale jeden optimistický návrh se na stole objevil. „Hovoří se o možnosti pronájmu závodu na období minimálně jednoho roku, který by umožnil velmi rychle opět obnovit výrobu,“ sdělila v pátek v 17.00 hodin Dita Stejskalová. „Pokud dojde k dohodě, společnost bude chtít výrobu obnovit co nejrychleji. Kdy konkrétně by se tak mohlo stát, ale v tuto chvíli nedokáži říci,“ dodala.

ZKL, HTC, správce: Proč a o co se vlastně hádají…


Slovenská společnost HTC Holding koupila v roce 2002 firmu od podnikatele, který ji odkoupil od správce konkurzní podstaty. Jenže konkurz byl podle policie zmanipulovaný – jde o jeden z případů z dílny gangu okolo ústeckého soudce Jiřího Berky, jehož praktiky stále projednává soud.


Letos v lednu vrchní soud rozhodl, že tehdejší prodej byl neplatný a že firma HTC musí vrátit klášterecký podnik zpět do konkurzu.


Nový správce nařídil společnosti podnik vyklidit, ta se ale brání s tím, že do fabriky investovala a některá zařízení do konkurzu nepatří.

„V současné době tvoří kláštereckou továrnu původní budovy a stroje (které by měly být podle rozhodnutí soudu vráceny do původní konkurzní podstaty) a nové budovy, stroje a zařízení, které jsou a zůstávají v majetku ZKL Klášterec spol. s r.o. (resp. HTC holdingem) a stroje a zařízení, které jsou v majetku třetích stran. To činí z klášterecké továrny provozuschopnou společnost. Bez těchto nových strojů a investic není možné, aby výroba ve stávající podobě pokračovala,“ upozorňuje Dita Stejskalová z mediálního zastoupení firmy HTC.


Proto také společnost výrobu dočasně pozastavila a nyní jedná se správcem konkurzní podstaty o tom, jak splnit nařízení soudu o navrácení fabriky, ale zároveň nezastavit výrobu úplně.