Společnost HTC Holding už ohlásila na úřad práce hromadné propuštění všech 410 zaměstnanců.

„Koncern ZKL přislíbil, že přijme do pracovního poměru každého propuštěného zaměstnance, který o to projeví zájem,“ uvedla v pondělí pro MF Dnes Hana Zmrhalová, zastupující při jednání odborovou organizaci.


Deník se včera snažil další informace získat od generálního ředitele koncernu ZKL Jiřího Prášila, ten měl ale nedostupný telefon.


Samotní pracovníci jsou dál nejistí. Klidnější nejsou ani po včerejší schůzce v podniku. „Měli jsme mítink, kde jsme se dozvěděli základní věci o tom, kdo si podnik pronajal. Ale lidé klidnější nejsou,“ prozradil Deníku jeden ze zaměstnanců. „Skoro mi to přišlo, jako by všichni mají starost o podnik, ale na lidi se myslí až na posledním místě.“


A jeho pocit je oprávněný, protože obě strany se nemohou dohodnout, kdo se má postarat o dvě třetiny lidí, kteří v podniku pracovali ještě před příchodem HTC.


„Cítíme zodpovědnost za 131 zaměstnanců, kteří uzavřeli pracovní smlouvu po 30. srpnu 2002, kdy jsme kláštereckou továrnu koupili. Těmto zaměstnancům vyplatíme v řádném termínu mzdu a při propuštění i zákonné odstupné,“ uvedl Milan Kříž z mediálního zastoupení firmy HTC.


Smlouvy ostatních pracovníků však podle něj spadají zpět do konkurzu. „To správce písemně potvrdil, stejně jako to, že se o zaměstnance postará. Nyní však změnil názor a tvrdí, že zaměstnanci mají pracovní vztah stále k nám. To je absurdní. Pakliže nemáme podnik a musíme ho vrátit zpět správci do konkursu, nemůžeme mít ani zmíněné dvě třetiny zaměstnanců,“ dodává Kříž s tím, že z opatrnosti ale na úřad práce firma nahlásila propuštění všech lidí. Konkurzní správce s tiskem nekomunikuje.


Otázka také je, kdy bude ZKL Roll schopná obnovit výrobu. Nejrychlejší možnost je koupit si či pronajmout zařízení od firmy HTC Holding, která teď musí závod opustit. „Jsme ochotni prodat naše stroje, zásoby hotových výrobků, nedokončenou výrobu a vstupní materiál,“ uvedl Kříž.


To je ale nepravděpodobné, protože mezi oběma firmami panuje velké napětí. Pro HTC Holding tak stále platí příkaz správce konkurzní podstaty, že podnik musí vyklidit. Také už zahájila připravy na demontáž strojů a zařízení, které patří buď přímo jí nebo je mají propůjčené.