Podle náměstka primátora města Chomutova Jana Řeháka by měl archeologický výzkum zabrat zhruba tři měsíce s tím, že se tato doba může v průběhu změnit. „Záleží na tom, co pod náměstím archeologové najdou,“ uvedl.
Ti předpokládají, že při svém výzkumu narazí na zbytky městské brány z dvanáctého a třináctého století. Pravděpodobné jsou i nálezy daleko starší. Do úvahy přicházejí i pravěké pozůstatky.
Změnu dozná i způsob zakládání stavby. Původně se developerská společnost CRESTYL, která komplex hodlá vybudovat, rozhodovala mezi základy na pilotách nebo betonové desce. Vše nasvědčovalo tomu, že druhá možnost zvítězí, protože deska by nešla tolik do hloubky. Tím pádem by nebyl nutný ani archeologický výzkum.
„Na rady statiků jsme se ale přiklonili k zakládání stavby na pilotách. Deska by totiž byla v těchto geologických podmínkách nestabilní,“ uvedl včera Deníku Dalibor Pech ze společnosti CRESTYL. A proto nastoupí archeologové.
Podle něho by stavební práce na komplexu mohly skončit do prosince příštího roku. V roce 2009 by už mohly začít fungovat tamní obchody.
Náklady na vybudování komerčně-obchodního centra, kde budou prostory pro 34 obchodních jednotek, restauraci, rychlé občerstvení a také 26 bytů a 80 parkovacích míst, přesáhnou čtvrt miliardy korun.