Kino Oko, kde prezentace ve středu večer proběhla, doslova praskalo ve švech.
Prezentaci uspořádalo vedení chomutovské radnice ve spolupráci s Klubem ledního hokeje Chomutov. Cílem bylo představit základní technická data jedné z nejnákladnější staveb v historii Chomutova a také zodpovědět dotazy příchozích, kterých rozhodně nebylo málo. Přítomnost opozičních zastupitelů, kteří mají výhrady ke smlouvě se společností SPAR, jež má zájem o pozemky pod starým zimním stadionem, dokonce přerostla v politickou přestřelku (o tom více na straně 10 v článku „Prezentace se neobešla bez emocí“).
Podle projektu má mít nový zimní stadion dvě ledové plochy. Jedno kluziště bude tréninkové a druhé bude sloužit ligovým zápasům s rozměry 59 krát 29 metrů. Je to o něco více než je na českých stadionech běžné.
„Stávající trenér chomutovských hokejistů prosazuje hru po celé ledové ploše, proto se chceme přiblížit této velikosti,“ odpověděl na jeden z dotazů Petr Chytra z chomutovského magistrátu.


Celkem se má do nového zimního stadionu vejít pět tisíc sedících diváků. Toto číslo ale údajně nemusí být konečné. Počítá se i s variantou, že část sedaček bude demontovatelná. Tím má vzniknout patnáct set až dva tisíce míst ke stání navíc. Podle současných propočtů tak hala pojme až sedm tisíc diváků. Ti se budou moci občerstvit v restauracích a kioscích ve věžích, které jsou v rozích stadionu.
Hráčům má být k dispozici čtrnáct šaten. Dvě velké budou určeny pro A mužstva domácích a hostů. Zbylých dvanáct šaten stabilně obsadí mládežnické hokejové týmy.
Hala má podle představ radnice do puntíku naplnit význam slova „multifunkční“. Počítá se totiž i s „vychytávkou“, jako je zasunovací hlediště. To má umožnit pořádání například takových akcí, jako jsou motokrosové exhibice, které potřebují větší plochu.
Dominantní na celé stavbě bude osmadvacet metrů vysoký ocelový oblouk, který ponese střechu stadionu. V průčelí zase hypermoderní konstrukci podtrhne použitý materiál, kterým je sklo, ocel a beton.
Je nasnadě, že tohle všechno bude stát více, než 210 milionů, které má město dostat od SPARu. Podle primátorky Ivany Řápkové si město Chomutov, kromě těchto peněz za pozemky, ještě zažádá o dotaci ve výši 350 milionů. O tom více v minirozhovoru vpravo dole.
Stadion by měli dokončit za dva roky. Hokejová sezóna 2009/10 by se už měla hrát v něm.

Primátorka: Město si může vzít i úvěr

Z čeho bude město zimní stadion platit, když současné plány na jeho financování selžou? Bude mít Chomutov přesto nový zimní stadion? V tomto duchu jsme primátorce města Chomutova Ivaně Řápkové položili několik otázek.


Kolik bude stát celý stadion?

Počítáme s 350ti miliony. To je výše dotace, o kterou si na jeho výstavbu žádáme.


Když nevyjde smlouva se SPARem a město nedostane 210 milionů za prodej pozemků, je nějaký plán B, kde vzít peníze na dostavbu stadionu?
Pokud bychom podepsali kupní smlouvu a SPAR by ji nechtěl hradit, dostali bychom se do soudního sporu a snažili bychom se finanční prostředky vysoudit. Další možností je zmíněná dotace, kde je devadesátiprocentní šance, že uspějeme. Zimní stadion má stát v areálu bývalých kasáren. Tyto lokality obvykle dostávají dotace přednostně.


Když se město dostane do situace, že nevyjde SPAR ani dotace, co potom bude dělat?

Pokud město neuspěje se SPARem a ani s dotací, má vlastní zdroje a k tomu by si mohlo vzít úvěr. Město Chomutov není zadlužené a pro peněžní ústavy je lukrativní klient.

Atmosféra při prezentaci

Napětí jako před premiérou kasovního trháku. K něčemu takovému by se dala přirovnat atmosféra v kině Oko před začátkem prezentace projektu nového zimního stadionu. Podívat se na něj přišly desítky a možná i stovky lidí, kteří kinosál zaplnily skoro do posledního místa. Všichni se měli na co dívat.
Kromě snímků s podobou nového zimáku se dočkali i politické přestřelky mezi táborem několika členů komunistické strany v hledišti a zástupci radnice sedící za stolem na pódiu.
To, že prezentaci projektu radnice pojala jako show, dala tušit přítomnost moderátora Radka Šilhana, který večerem provázel. Emotivní atmosféru hned od počátku navodil filmový průřez tažení chomutovských hokejistů za postupem do extraligy. Následovala samotná prezentace projektu a zhruba po dvaceti minutách výkladu přišel čas na diskuzi.
Diskuze po několika dotazech vygradovala v konfrontaci opozičního zastupitele za KSČM Ladislav Drlého a primátorky Chomutova Ivany Řápkové. Ta prohlásila: „Komunističtí zastupitelé svou stížností na ministerstvu vnitra, kvůli smlouvě se SPARem, hatí plány na nový zimní stadion. To zásadně ohrožuje uzavření smlouvy a má to negativní vliv na SPAR.“
Vedení radnice se totiž obává, že by SPAR mohl od smlouvy odstoupit a město by už 210 milionů za pozemky nikdy nevidělo.
Ladislav Drlý, i když seděl v hledišti, záhy reagoval. Vyzvali ho k tomu přítomní hokejoví fanoušci.
Drlý se pokoušel vysvětlit, v čem spočívají námitky komunistů. Jeho projev nakonec přerostl ve slovní přestřelku s primátorkou o to, jak mohli a nemohli komunističtí zastupitelé vstoupit do jednání o smlouvě na prodej pozemků pod současným zimákem a kdo jim v tom bránil. V tuto chvíli kino Oko spíše připomínalo boxerskou arénu, kdy třetím v ringu byl dav, jehož věkový průměr se jen stěží přehoupl přes dvacet let.
Vítězně ze slovního souboje vyšla primátorka, jejíž projevy sál několikrát ohodnotil potleskem. Komunisty mladí příznivci hokeje vypískali.
Tečku za výměnou názorů udělal bývalý zastupitel Jaroslav Říha, který se na několik minut ujal mikrofonu. Jeho emotivní projev poukázal na to, že by měli všichni táhnout za jeden provaz, bez rozdílu politické příslušnosti.
„Zimák potřebujeme. Kluci! vynechejme soudy, vynechejme věci, na kterých se to zasekne. Nedělejme z toho politiku,“ pronesl směrem k zastupitelům za KSČM Říha.
Prezentace budoucího chomutovského stadionu byl mistrně zvládnutým propagačním tahem radnice. Pokud se dá soudit podle těch, kteří do kina Oko přišli, Chomutováci stadion chtějí, a to za každou cenu.