V Chomutově se to mělo dotknout sedmdesáti lidí, z toho padesát pracuje ve válcovnách, dvacet v chomutovských železárnách. Oba závody patří pod holding Z-Group Steel.

Firma trvá na tom, že se nejedná o propouštění, ale dočasné opatření na čtyři měsíce. Pak by zaměstnanci měli dostat znovu pracovní smlouvy. S opatřením podle vedení holdingu souhlasí i odbory. Což však není úplně pravda. „Žádná dohoda to nebyla, firma nás o tom pouze informovala a hodinu na to rozdávala dohody o ukončení pracovního poměru ,“ říká šéf odborů v chomutovských železárnách Petr Kolář. Podle něho nemohou odbory věc nijak ovlivnit. „Bohužel, je to dohoda mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, a nepřekračuje příslušná zákonná ustanovení. Podívat by se na to měl pracovní úřad,“ dodává Kolář, který ale nepředpokládá, že by to něco změnilo. „Takto to proběhlo i v jiných firmách v Čechách i na Moravě a pracovní úřady to shledaly v pořádku.“

Podle zaměstnavatele se odpracované hodiny „na dohodu“ se budou pracovníkům započítávat, třeba do výpočtu odstupného, nebo do různých zaměstnaneckých vý¬hod.

Opatření železárny dělají kvůli snížení zakázek, mají méně práce. Ty klesly o třicet až čtyřicet procent, protože železárny dodávají také pro automobilový a stavební průmysl, které jsou kvůli ekonomické recesi v útlumu. S problémy se potýkají celé letošní první čtvrtletí.