Politické divadélko s kontrolním výborem předvedli zastupitelé koalice v druhé polovině zasedání. Všech pět členů ODS a ČSSD, kteří v kontrolním výboru pracovali, na své funkce rezignovalo. Trapné bylo, že nikdo neuvedl žádný opravdový důvod, dva zmínili "pracovní vytíženost". Rozhodně ale nešlo o náhodu, spíš o připravenou politickou vzpouru.

Nakonec budou ve výboru pracovat jenom komunisté. Zastupitelé pak neschválili ani plán práce výboru. paradoxní bylo, že při zasedání výboru ho ti stejní lidé odhlasovali, při zasedání zastupitelstva pak zvedli ruku proti.

Kompletní online přenos si můžete přečíst zde:

14.10 - Náš online přesnos začíná.

14.20 - Zastupitelé si zvolili povinné komise a program jednání. Hlasovali také o svých kolezích, kteří nahlásili střet zájmů u dvou bodů. Šlo o prodeje nemovitostí, kde figurují buď oni nebo jejich příbuzní. Zastupitelé je oba vyloučili z hlasování v těchto bodech. Zajímavé bylo, že zatímco u Michala Kasla (Strana zelených) střet zájmů schválili poměrně jednoznačně, u Jiřího Bintera (ODS) čtyři jeho straničtí kolegové hlasovali tak, že ve střetu zájmu není.

14.28 - Politici se pustili do jednání o prodeji a pronájmech nemovitostí. Jde o sled několika menších bodů, k nimž bývají většinou jen drobné výhrady či připomínky. Vznáší je především předseda klubu zastupitelů KSČM Ladislav Drlý.

14.46 - Zastupitelstvo pokračuje v projednávání zmíněného bodu. Hlasovat budou až na konci o všech příspěvcích najednou.

14.53 - Zasedání teď na chvíli přerušila drobná nehoda - radní Petr Husák převrhl šálek s kávou na svém stole. V sále to na chvíli vzbudilo pozdvižení, protože primátorka nahlásila pouze "malou nehodu a přerušení jednání" a tak se sálem neslo udivené a zvídavé šeptání "co se stalo?". Spravilo to pár ubrousků.

15.00 - Na zasedání chybí zastupitelé Krákora (ČSSD), Stádník a Polanský (oba ODS).

15.06 - Schvalují se další body. Odhlasovali vyplácení odměn zastupitelům a radním a také navrhli členy dozorčí rady Chomutovské bytové. Radní Pavel Karel Markvart prosadil, aby v usnesení nebyly osobní údaje členů - konkrétně rodné číslo. Nutno dodat, že ve veřejně přístupném obchodním rejstříku budou rodná čísla beztak uvedená.

15.14 - Diskutuje se o podpoře města na ambulantní pohotovostní péči v Chomutově. Doktor Jiří Binter ohlásil, že bude hlasovat proti, protože ambulantní pohotovost považuje za přežitek minulé doby. "V žádné moderní zemi tohle není. Je jen ctí všech praktických a obvodních lékařů na západ od nás, že se o své pacienty starají 24 hodin denně," nechal se slyšet. Zastupitelé přesto podporu schválili. Stejně šlo jen o "přeposlání" peněz od kraje přes město do nemocnice.

15.17 - Dorazil také poslanec Polanský, absenci tak mají pouze dva zastupitelé. Ne všichni přítomní jsou ale na svých místech a hlasují s ostatními. Již delší dobu chybí například hejtmanka Jana Vaňhová.

15.21 - Nyní se projednávají rozpočtové změny. Výraz "projednávají" je ale spíše obrazný. Primátorka pouze čte názvy jednotlivých dokumentů, protože nikdo k nim nemá žádné otázky.

15.42 - Informační zpráva o průběhu prací na IPRM, tedy na přípravách stavby velkého areálu na Zadních Vinohradech, prošla bez jediné otázky.

15.48 - Zasedání pokračuje ve svižném tempu, zastupitelé už jsou za polovinou projednávaných bodů.

15.50 - Zastupitelé schválili také navýšení dotace pro KLH Chomutov. Za postup do semifinále play-off město přidělilo klubu 150 tisíc korun. Další odměny byly slíbeny také za případné finále a baráž. Tam se ale hokejisté neprobojovali.

15.55 - Zprávu městské policie komentovali dva zastupitelé. P.K. Markvart se ptal ředitele, co dělají s podnapilými a feťáky, když je najdou v ulicích. Odpověď ředitele zněla, že se je snaží převést někam, kde nemohou ohrožovat ostatní. M. Klouda pak poděkoval za přednášky dvou strážnic na školách.

16.00 - Primátorka vyhlásila dvacetiminutovou přestávku.

16.34 - Jednání pokračuje po půl hodině. Hejtmanka Vaňhová se ještě do svého křesla nevrátila, a již je odhlášená, takže zřejmě ani nevrátí. Po přestávce odešla Džamila Stehlíková (SZ), Vlastimil Rindoš (ČSSD) a Stanislav Mandát (KSČM). Naopak přišel poslanec Krákora (ČSSD).

16.40 - A jednání opět připomíná sprinterský závod. Zastupitelé zvládli schválit devět bodů během šesti minut. Nutno dodat, že jde o méně významné dokumenty, například plán práce výborů či zpráva likvidační komise.

16.43 - Došlo k malé politické rebelii. Zastupitelé nejprve neschválili informativní zprávu o činnosti kontrolního výboru. Předsedou je Ladislav Drlý z opoziční KSČM. Poté se všichni zastupitelé z koalice - tedy ČSSD a ODS (Klouda, Petráček, Čermák, Pojman a Hejna) - vzdali postupně svých funkcí člena kontrolního výboru. Buď uvedli pracovní důvody nebo to nezdůvodnili vůbec. Zastupitelé jejich rezignace schválili a nikdo to zatím nekomentoval.

16.48 - Pavel Karel Markvart se ohradil i proti plánu práce kontrolního výboru na letošní rok. Nelíbí se mu, že v plánu je kontrola mateřské školy. "Já nechápu, co tam chtějí kontrolovat. Já s tím nesouhlasím," prohlásil. Pustil se také do kritiky činnosti kontrolního výboru. "Měl by se víc věnovat tomu, co ukládá zákon a ne vymýšlet pseudokauzy s mateřskou školou," nechal se slyšet. Má podle svých slov pocit, že kontrolní výbor tuší v mateřské škole nějaké nekalosti, když se jí pořád snaží kontrolovat. "Vážně nechápu, o co kontrolnímu výboru jde," adresoval předsedovi výboru Ladislavu Drlému.

16.54 - Radní Jan Mareš požádal o pětiminutovou přestávku aby si zastupitelé "probrali nějaké věci." Ze sálu se vytratili zastupitelé ODS a ČSSD, komunisté zůstali na svých místech.

17.02 - Zastupitelé se vrátili do sálu. Sám Drlý navrhl, aby se hlasovalo zvlášť o kontrole v mateřské školce a poté o plánu práce na letošní rok obecně.

17.05 - Zastupitelé neschválili ani kontrolu v mateřské škole ani plán práce. Nemá tak žádné konkrétní úkoly, pracovat ale bude dál. Drlý zkritizoval (teď již bývalé) členy kontrolního výboru z koalice za to, že při jednání kontrolního výboru sami kontrolu mateřské školy navrhli a do plánu práce ji schválili. Evidentně jde o předem domluvený "podraz" lidí z koalice ve výboru, který bývá vždy v rukou opozice.

17.16 - Zasedání je u konce, na pořadu je poslední bod - dotazy členů zastupitelstva. P.K. Markvart poněkud teatrálně navrhl, aby se do kontrolního výboru jmenoval alespoň jeden člen a nebo byl ještě jeden člen odvolán. Výbor musí totiž mít lichý počet členů, po rezignaci koaličních členů jsou ale pouze čtyři. Ani jedna ze stran, tedy ODS, ČSSD a Strana zelených nikoho nenavrhla. Jejich zástupci se ani nesnažili, pouze oznámili, že žádný návrh na nového člena nemají.

17.22 - Teď se diskutuje o tom, jestli jednoho člena (komunistku Zmátlovou) do výboru dovolit nebo naopak jednoho člena ještě odvolat. Primátorka vyhlásila pětiminutovou přestávku. Koaliční zastupitelé tentokrát neodcházejí, shromáždili se kolem primátorky a diskutují. Je z toho poněkud trapné politické divadlo.

17.26 - Přestávka ani tak dlouho netrvala. Zastupitelé zvolili do výboru komunistku Libuši Zmátlovou. V kontrolním výboru tak budou pracovat pouze komunisté.

17.30 - Zastupitelstvo končí, s ním i náš online přenos. Primátorka na závěr pozvala všechny zastupitele na slavnostní zahájení prací na IPRM, které se koná tuhle sobotu ve 14 hodin symbolickým zahájením stavby zimního stadionu.