V Kláštereci se řešil půlmilion korun pro kadaňskou nemocnici, starosta kvůli tomu vystoupil z dozorčí rady.


Šlo o peníze pro kadaňskou nemocnici, která je městská. Protože ji hojně využívají i Klášterečané, město ji pravidelně dotuje. Minulý týden se jednalo o dalších penězích, půl milionu korun na zakoupení CT přístroje. „Cétéčko“ je něco jako lepší rengten, umožňuje kvalitnější vyšetření pacientů.


Jednání zastupitelů bylo vypjaté. Při hlasování dotace neprošla, hned nato radní Václav Homolka oznámil, že kvůli tomu odchází z dozorčí rady nemocnice.


Na stejnou funkci vzápětí rezignoval také starosta Jan Houška. S výsledkem byl viditelně nespokojen, neschválení označil za svou velkou osobní prohru a hanbu.


V debatě před a po hlasování padaly dva hlavní argumenty. Opozice chtěla šetřit, zdálo se jí, že nemocnice už dostává od Klášterce moc.

„Je to soukromý subjekt, peníze dostává v platbách pojišťoven,“ řekl například Miroslav Bilík. Podle dalších hlasů už zařízení dostalo z obecní kasy dost a rozpočet města je napjatý. Někteří namítali, že Kadaň nepřispívá na Alšovku nebo na lázně, přestože obě místa navštěvují i Kadaňáci.


Proti tomu starosta namítal, že nemocnice výborně hospodaří a nový přístroj je důležitý jak z odborného, tak lidského hlediska.


Skončíme tam taky


V debatě došlo i na vtipnější okamžiky. Zastupitelé se shodovali, že v Kadani jednou skončí jako pacienti. Při schvalování dotace pro kostel starosta poznamenal, že se místo léčení aspoň může modlit.


Zvrat nastal na konci jednání. Jiří Marek navrhl nové hlasování. Po přestávce naplněné vzrušenou debatou, většina zastupitelů ruku pro půl milionu korun zvedla.


Starosta přesto z dozorčí rady odchází, rozhodnutí potvrdil ještě před výsledkem opakovaného hlasování.