Obyvatelé a návštěvníci Klášterce se můžou těšit na rozšíření a obnovení oddychové zóny.

„Chystaný projekt zahrnuje rehabilitaci zámeckého parku až po lázeňskou zónu. V druhé etapě vznikne dokonce nová lázeňská promenáda, která povede od zámeckého parku až po restauraci Peřeje“ informuje Kateřina Mazánková. Lázně Evženie měly doposud pouze „minikolonádu“ v blízkosti restaurace Peřeje.


V první fázi se lidé mohou těšit na rozšíření a úpravy zeleně. V celém území by mělo přibýt okolo dvou a půl tisíce stromů a keřů.


Druhá etapa bude pro lidi mnohem zajímavější. Kromě již zmiňované lázeňské nábřežní promenády, se obnoví a upraví všechny současné cesty. „V historických snímcích a podkladech jsme dohledali, kde všude byli cestičky. Některé se zrušili, jiné si lidi naopak vyšlapali. Všechny je upravíme a obnovíme,“ vysvětluje vedoucí odboru strategického rozvoje města Kateřina Mazánková. „Bude to vysloveně pro pěší, nechtěli bychom sem ve velké míře vpustit cyklisty. Cyklostezka bude po druhé straně Ohře,“ dodává.


Další zajímavou změnou bude doplnění mobiliáře. To znamená, že v celém zámeckém parku a lázeňské zóně přibudou lampy veřejného osvětlení, doplní se odpadkové koše a lavičky na odpočinek.

Větších změn by se měl dočkat úsek spojující zámecký park a lázně. „V této chvíli jsou zde nevzhledné zahrádky. Chtěli bychom tam místo nich dětské hřiště, posezení a odpočinkovou zónu. Mohli by zde vzniknout třeba i hřiště na petanque,“ říká Kateřina Mazánková.


Vodáky i širší veřejnost jistě potěší rekonstrukce loděnice. „Měla by tu být půjčovna loděk, restaurace, sociální zařízení a místo, kde by se dal udělat táborák,“ informuje Kateřina Mazánková.


Součástí druhé etapy je vybudování výjimečného rybího přechodu. Ryby totiž neumí překonat umělé překážky, jako jsou jezy. Jeden takový je právě na Ohří v blízkosti zámeckého parku. Pomocí rybích přechodů by se tak měly vrátit zpátky proti proudu do vod, které jim vyhovují.


Obě etapy se odvíjejí od zisku dotací. „Pokud se je podaří získat, začneme hned. Pokud ne, začne se také, ale v menším rozsahu,“ říká Mazánková.
Celá realizace bude stát kolem čtyřiceti pěti milionů korun. S obnovou zeleně by se mohlo začít už v druhé polovině tohoto roku.