Město jim oficiálně nabídlo náhradní pozemky. Kromě těch v lokalitě Nové Spořice, které zahrádkáři již dávno zavrhli kvůli nekvalitním pozemkům, dostali nabídku umístit svá políčka nedaleko od těch současných.


Nabídnuté pozemky se nacházejí v lokalitě Zadních Vinohrad.

„Jedná se o pozemky, které jsou vedle Bandy, přes silnici,“ přibližuje místo, kde by měla vyrůst nová kolonie předseda zahrádkářů Oldřich Vik. „Myslím, že nabídnuté pozemky nám budou vyhovovat,“ říká.


Pozemky město nabídlo zahrádkářům buď formou pronájmu tak, jako tomu bylo doposud, a přidali i další varintu. Mohou si je také odkoupit do svého vlastnictví.


Přesto nejsou zahrádkáři z Kamencového jezera zcela spokojeni. “Nejsme ani uklidnění ani spokojení. Je to jen taková náplast,“ říká Oldřich Vik. „Nejvíce by nás uklidnilo, kdyby nám prodloužili smlouvu do roku 2015. Pravdou je, že nám nemuseli dávat nic, ale nemuseli nám to také brát,“ hodnotí.


Další nevýhodou, kterou zahrákáři stále spatřují, je nejistota. Pořád totiž není jasný termín, kdy se budou moct na nové zahrádky přestěhovat.
Rozloha nabízených pozemků na Zadních Vinohradech je větší než současné kolonie. Místo by tak zde mohli najít i noví členové. Kolik stávajích zahrádkářů se však hodlá stěhovat ještě není jisté. „Dozvíme se to v sobotu 23. listopadu, kdy se máme všichni sejít. Podle mě tam bude chtít jít tak šedesát procent lidí,“ soudí předseda.


Město přislíbilo pěstitelům, že novou kolonii před předáním oplotí, přivedou na její okraj vodu a provedou částečnou kultivaci půdy.
Zahrádkáři budou muset své dlouholeté útočiště opustit nejpozději na konci příštího roku. Pozemky, na kterých se nacházejí, jim totiž pronajímá město. To se rozhodlo plochu kolonie zahrnout do plánovaného IPRM – oddychově relaxačního centra v areálu bývalých kasáren, které se má začít stavět.