V centru by byla soustava bazénů, ve které by odborníci prováděli výzkumy a testy z oblasti vodárenství a energetiky. Provoz by platily firmy z oboru. Centrum by pro ně například vyvíjelo účinnější přístroje do čističek odpadních vod. Nebo by testovalo jejich zařízení a vydávalo potřebné osvědčení pro prodej.

Odborníky pro výzkum by dodalo právě ČVUT. „Vzhledem k velikosti zařízení a měřící technice, kterou máme k dispozici my, by to bylo v republice unikátní centrum,“ říká Prof. Ing. Jiří Nožička Csc, vedoucí Ústavu mechaniky tekutin a energetiky fakulty strojní ČVUT.

Centrum by mohlo stát v areálu bývalé továrny Borsig v Jezerské ulici. Vedení města se myšlenka líbí. Slibuje si od něj větší prostiž pro město, příchod vzdělaných lidí a také ekonomický přínos. Odhad čistého výnosu je patnáct milionů za pět let, navíc areál by nabízel i školící a vzdělávací akce. Z toho by zase mohl těžit KVIZ a Červený Hrádek, kde školící středisko mají, stejně jako možnost ubytování.

Dáme 20 milionů?

Pro město to na druhé straně znamená dát do stavby areálu zhruba dvacet milionů korun (celé centrum by stálo asi 170 milionů). A tak si zastupitelé investici chtějí dobře pohlídat. Na posledním zasedání projekt odložili s tím, že chtějí vyjádření všech partnerů, jestli je projekt životaschopný. „Zajímají se o konkrétní firmy, které by areál využívaly,“ upřesnila mluvčí jirkovské radnice Eva Dušková.

„Byl jsem mile překvapen,“ přiznal starosta Radek Štejnar. „Když to vezmu politicky, tak to není akce, kterou by lidé hned viděli a ocenili, jako třeba oprava chodníku. Ale může to být užitečné do budoucna a je dobře, že nad tím zastupitelé takhle přemýšlejí.“

Jak navíc profesor Nožička z ČVUT poukazuje, aktivita vzešla právě od zmíněných firem. „Dlouhodobě spolupracujeme s řadou firem v tomto oboru a s nimi již delší dobu řešíme, že taková výzkumná laboratoř by byla potřeba,“ vysvětluje. Jednou ze zmiňovaných firem je například Veolia, největší společností na českém vodohospodářském trhu.

Větší část nákladů chtějí navíc partneři sehnat z grantů. Dá se předpokládat, že Evropská unie by neposkytla peníze na projekt, který by neměl dotaženou ekonomickou stránku provozu.

Nožička podle svých slov jirkovské zastupitele chápe, ale o finanční zajištění provozu se prý nebojí. „Že by firmy investovaly peníze do něčeho, co by se pak nevyužívalo, to určitě nehrozí,“ říká. „Výzkumné centrum se bude stavět určitě. Je jen otázka kde – jestli to bude v Jirkově nebo někde jinde.“

Zastupitelé se budou projektem Technologického centra zabývat znovu v červnu.