Nejsou prostě vrby
Ve Všehrdech už jsem jako novinář několikrát byl, takže zhruba vím, jak to tam chodí. Po důkladné prohlídce osobních věcí si to namířím přímo za novým panem ředitelem věznice (samozřejmě s doprovodem).
„To víte, pomlázky nepleteme, nejsou tady vrby,“ zavtipkoval hned na úvod našeho seznamovacího rozhovoru ředitel všehrdské věznice plukovník Jiří Šrajber, který vystřídal dosavadního ředitele Pavla Ondráška.
„Neznamená to ale, že Velikonoce neslavíme. Naopak, snažíme se vést naše odsouzené k tomu, aby si uvědomili, k čemu svátky jsou,“ říká s tím, že Velikonoce berou jako svátky jara. Ve věznici je totiž věřících jen pár.
Beránek bude až v pondělí
„Dneska pečeme perník a tři štrúdly. Beránka budeme péct v pondělí,“ s trochou pýchy v hlase poznamenal Denis Köler, kterého jsme zastihli ve vězeňské kuchyňce. Denis si ve Všehrdech odpykává své dřívější prohřešky, a jak říká, v budoucnu už chce sekat jen dobrotu. „Mám totiž rodinu,“ několikrát zdůrazňuje.
Je nasnadě, že přes svátky je to ve vězení těžké. Každý zpytuje svědomí a myslí, jaké by to bylo doma. „Strašně mi pomáhá, že se tady můžu věnovat sebeobslužné činnosti,“ říká Denis.
Co tím má na mysli? „Tak se tady ve vězení říká aktivitám, jako je třeba vaření,“ vysvětluje. „Děláme to proto, abychom se něco naučili a taky to tu pak rychleji utíká,“ dodává, a zatím co si povídáme, vyndavá z trouby pekáč s voňavým velikonočním perníkem. „Místo šupání si půjdu zahrát fotbal.“
Věznice má hlavně něco naučit
„Většině lidí to může připadat obyčejné, ale odsouzení si váží každé drobnosti,“ podotkla Bronislava Vetešníková (tisková mluvčí věznice) a ukázala na stůl s velikonoční výzdobou v malé kuchyňce se zamřížovaným oknem, kde si povídám s Denisem.
Všehrdská věznice se zaměřuje především na to, aby odsouzené připravila do života na svobodě. A že se to daří potvrzuje i zručnost, se kterou se Denis popasoval s již zmíněným perníkem. Péct se totiž naučil právě ve vězení.
snídaně: bílá káva, velikonoční beránek
oběd: květáková polévka, vepřová pečeně, bramborový knedlík, nápoj
večeře: hovězí na slanině, rýže, nápoj
pondělí – 9. 4.
snídaně: čaj, chléb, sardinky ve vl. šťávě
oběd: polévka s těstovinami, smažený řízek, bramborový salát, nápoj
večeře: chléb, gulášová polévka, nápoj