Hlasovat se bude na tradičních místech, většinou na školách. Jejich dveře se otevřou v pátek ve dvě hodiny odpoledne, zavřou o osm hodin později. V sobotu pak můžete lístek odevzdat od osmi hodin ráno do dvou odpoledne.

Občané budou hlasovat o tom, kdo obsadí více než dvacítku křesel v Evropském parlamentu. O tyto volby bývá nejmenší zájem, ovšem je možné, že stanou jakýmsi testem preferencí před atraktivnějšími volbami do parlamentu.

Na Chomutovsku už volby do Evropského parlamentu proběhly, a to před pěti lety. Tehdy přišlo odevzdat svůj jen necelých dvacet procent oprávněných voličů z Chomutovska, což bylo úplně nejméně z celého Ústeckého kraje. Volební účast sice byla všeobecně nízká, kolem třiceti procent, ale v našem regionu ještě o třetinu nižší.

A co vy? Chystáte se volit? Hlasujte v anketě vpravo na obrazovce. Diskutujte dole pod článkem.

Voliči vybírají mezi kandidáty, kteří jsou společní pro celou českou republiku. Chomutovský okres mezi nimi pár zástupců, největší šanci na znovuzvolení má současný evropský poslanec Miroslav Ouzký, který je z Kadaně. Kandiduje za ODS a je na šestém místě.

Dalším Chomutovákem, který má možnost, byť mnohem slabší, do Evropského parlamentu proniknout, je Přemysl Rabas. Bývalý šéf místního zooparku a nynější poslanec okupuje třetí místo na kandidátní listině Strany zelených.

Další parlamentní strany nemají na kandidátkách nikoho z Chomutovska na volitelných pozicích, zástupci regionu v malých stranách nemají reálnou šanci se do Evropského parlamentu dostat.

Podle miniankety Deníku by mohla být účast letos vyšší, polovina z oslovených tvrdila, že k volbám půjde.