Na toto téma vladyka včera zároveň uspořádal tiskovou konferenci.
Podle vladyky Kryštofa je osud Volyňských Čechů především spojený s útěkem před bolševismem. Když totiž po II. světové válce odcházeli z gubernie, která je na území dnešní Ukrajiny, měli už za sebou neblahou zkušenost se stalinským Ruskem.
„Paradoxem je, že krátce po jejich návratu přišel Vítězný únor 1948,“ poznamenal nejvyšší představitel pravoslavné církve u nás vladyka Kryštof.
Jak dále uvedl, do vlasti se v roce 1947 vrátilo padesát tisíc Volyňských Čechů. Velká část z nich přijela nejdříve do sousedního Žatce a až poté je tehdejší komunistická vláda rozsídlila po celém Československu.
Důkazem jejich osídlení jsou i desítky obcí s názvem Volyně. Jedna taková obec leží například nedaleko Výsluní v Krušných horách.
Ještě dnes je na Chomutovsku poměrně silná komunita Volyňských Čechů, jež se sdružují v krajanském spolku. Ti podle očekávání budou tvořit jádro účastníků mše, kterou bude sloužit vladyka Kryštof v neděli 10. června v kostele sv. Ducha v ulici Hálkova v Chomutově. Mše se ale může účastnit široká veřejnost. Začátek je plánovaný na devátou hodinu.
Vladyku Kryštofa mnozí znají jako adoptivního otce mořského orla, kterého chovají v chomutovském zooparku. Ten od hlavy pravoslavné církve dostal jméno Konstantin XI., podle posledního byzantského císaře, který zemřel rukou Turků při obraně Cařihradu.