VIP je svazek, v rámci kterého si měla města Most a Chomutov žádat společně o dotace. Již před dvěma týdny Deník informoval, že svazku hrozí rozpad iniciovaný Chomutovem. Mostecká strana o zaječích úmyslech svého partnera do té doby vůbec nevěděla. Primátor Mostu Vlastimil Vozka se tehdy vyjádřil v tom duchu, že spolupráci mezi městy vidí jako navýsost užitečnou. Události ale od té doby nabraly rychlý spád.
„Činnost svazku buďto ukončíme dohodou, nebo z něho město Chomutov vystoupí,“ prohlásila na poslední tiskové konferenci primátorka města Chomutova Ivana Řápková. Jejím hlavním argumentem je, že Most na VIP nespolupracoval.
„VIP zkrátka nefunguje. Neschválily se peníze na provoz, nevede se potřebné účetnictví. Mostecká strana se nemůže divit, že chceme svazek ukončit,“ nechala se slyšet primátorka.

Primátorka k tomu uvedla, že v současné době je pravděpodobnost dalšího fungování svazku prakticky nulová.
Pravdou je, že Most ve schvalování dílčích projektů VIP zaspal. Může za to ale kompletní povolební výměna tamního politického vedení.
Bohužel reakci primátora Mostu Vlastimila Vozky se nám včera nepodařilo přes opakované pokusy získat. Pro deník Právo ale uvedl: “Nechápeme odstředivé tendence Chomutova, podle nás se situace nezměnila. Narušený region se potřebuje rozvíjet společně, takže my chceme spolupráci zachovat. Věříme, že Chomutov svůj postoj přehodnotí.“
Za celým rozkolem stojí změna podmínek rozdělování dotací. Ještě vloni se předpokládalo, že evropské peníze bude rozdělovat Brusel prostřednictvím českého ministerstva. S tím se také svazek zakládal. Došlo ale ke změně, dotace rozděluje kraj.
Spojení mělo původně vytvořit obří subjekt, který by minimálně v Čechách neměl obdoby, a o to by bylo získávání dotačních peněz snazší. To, že se nyní peníze rozdělují v regionu, dělá z bývalých partnerů rivaly. Teď se začnou o původně společné miliardy přetahovat. Proto se pro Chomutov, který je ve zpracování projektů o několik koňských délek před Mostem, stal jeho partner v podstatě přítěží.