Rok od roku se na Vánočním koulení schází více lidí.


Na letošní osmý ročník dojelo celkem šest dětských domovů a dva ústavy sociální péče. Podle pořadatele akce Jindřicha Stádníka, předsedy tělovýchovné jednoty (rozhovor vpravo), je to už v podstatě maximum.


Golfový klub, kde se Vánoční koulení odehrává již po druhé, totiž při letošním ročníku téměř praskal ve švech. Více než sto dětí zcela naplnilo kuželkářskou halu. Právě proto se také před dvěma lety přesunulo koulení sem, z prostor tělovýchovné jednoty.


„Soutěž“ dětských domovů a sociálních ústavů odstartovala krátce po jedenácté hodině. Před třetí již byly známy výsledky. Umístění nebylo rozhodující. Šlo především o navození vánoční atmosféry a setkání dětí. Proto na závěr dostaly všechny děti drobné dárečky, které si budou moci přidat pod vánoční stromeček k ostatním dárkům.


Kromě toho, že si děti zahrály kuželky, vyplnil celý den i doprovodný program. Svým kamarádům dopoledne zahrál na klávesy skoro profesionálně Robert Ferenc z dětského domova ve Vysoké Peci. Odpoledne jej pak vystřídal opravdový profesionální hudebník, známý a dětmi oblíbený Jaroslav Uhlíř. Oba sklidili od všech přítomných velký potlesk a při vystoupení Jaroslava Uhlíře se rozzářily i dětské oči.

Stádník: „Koulení už dětem připomíná Vánoce“

Osmý ročník. To už je opravdu tradice. Jak to vypadalo na začátku?
Před osmi lety se začínalo opravdu skromně. Byla to akce jen pro děti z chomutovského dětského domova. Pak přibyl chomutovský sociální ústav. To se ještě Vánoční koulení pořádalo u nás, v prostorách tělovýchovné jednoty.

A kde se zrodil ten nápad?
S myšlenkou přišli naši kuželkáři z tělovýchovné jednoty VTŽ Chomutov. Tělovýchovná jednota, také zůstává nadále hlavním pořadatelem. Připravili jsme pro všechny děti soutěžní trička a na konci od nás dostaly drobné dárky. Pomáhá ale i město a sponzoři. Letos byl již podruhé generálním partnerem akce ČEZ.

A jak se Vánoční koulení po těch osmi letech změnilo?
Loni to bylo nasměrované spíše na děti chomutovského dětského domova a klienty z ústavů sociální péče na Chomutovsku. Letos se to zase otočilo. Jsou tu spíše děti z dětských domovů. Je to šest ku dvěma. Rozhodli jsme se, že to prostřídáme. Cokoliv se totiž udělá pro tyhle děti z dětských domovů, je málo. Letos také naše akce sahá mimo okres. Dojely i děti z Žatce či Mostu.

A hodláte dál ještě nějak rozšířit? Je to vůbec možné?
Rozšířit to už bohužel nejde. Prioritně to ale vždy bude pro děti z chomutovského dětského domova. Letos tu jsou všechny. Možná, že až bude desátý jubilejní ročník, tak se pokusíme udělat celokrajské Vánoční koulení. Sešlo by se tak více dětských domovů a více sociálních ústavů a každý by reprezentovaly jen vybrané týmy.

Mění se nějak program Vánočního koulení?
Víceméně zůstává stejné. Snažíme se ho zpestřit tím, že vždy přivezeme nějakou známou osobnost. Vystřídali se tu již například Anka Rybářová se svým pořadem pro děti nebo Upír Krejčí. Letos to byl Jaroslav Uhlíř. Víme, že dělá různé akce pro děti a ony ho mají rádi.