Energetické výpadky a poruchy


V sobotu v dopoledních hodinách byla bez dodávky elektřiny část Jirkova.

„Vlivem silného větru padaly stromy, některé pak končily právě v elektrickém vedení. Jirkovská trafostanice byla v dopoledních hodinách bez dodávky energie,“ informuje Soňa Hendrychová mluvčí skupiny ČEZ pro severní Čechy.

Mimo Jirkova byly bez dodávky elektřiny i Vejprty a Kryštofovy Hamry.


U Hrušovan silný nárazový vítr zdeformoval jeden stožár velmi vysokého napětí a druhý úplně povalil. Musela být kvůli tomu zařízena náhradní dodávka elektřiny.


„Tyto stožáry nepřiváděly energii do domácností, ale zásobily například čerpací stanici, která je v majetku Povodí Ohře a přivádí vodu do Komořan,“ vysvětluje Soňa Hendrychová.


V neděli se již k místu navážel materiál na vybudování náhradní trasy vedení, takzvaný bypass.

„V pondělí už začneme stavět. Bude zde pět náhradních sloupů,“ informuje Stanislav Hošek, ředitel divize výstavby z plzeňské firmy, která bude tyto práce provádět. Na výstavbě pěti nižších provizorních stožárů bude pracovat deset lidí a zprovozněny by měly být již ve čtvrtek. Za příznivějších podmínek se pak postaví dva nové stožáry.


Na severu Čech bylo v neděli v osm hodin ráno bez elektřiny na sedm tisíc domácností. Nejčastější příčinou výpadku byly pády stromů a větví do vedení.


Uklízeli větve


Hasičské jednotky absolvovaly jen za sobotu jedenáct výjezdů v Chomutovském okrese „Byly to převážně padlé stromy, větve a uvolněné plechy z větrného řádění,“ informuje tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Lukáš Marvan. Vichřice za sebou zanechala nepořádek v ulicích. V chomutovské městském parku dokonce spadl strom. Kromě popadaných větví, přenosných značek, jsou přesunuté i menší kontejnery. Škody se budou vyčíslovat v průběhu týdne.