„Na některá místa by se mohlo vyjíždět denně,“ říká smutně vedoucí provozu údržby veřejného osvětlení Jan Dvořák. Asi úplně nejhůř je na tom městský park. „Za divadlem u hudebního pavilonku, nebo hlavní trasa na Čelakovskou, která vede kolem pomníku,“ uvádí příklady nejčastěji poškozovaných míst Jan Dvořák. Hned za parkem je Nádražní ulice, kde jsou rozbitá světla častým jevem.


Rozkrádají se pojistky, rozbíjejí se kryty stožárů. To jsou nejčastější problémy, díky kterým se musí do veřejného osvětlení znovu a znovu investovat. „Někteří dokonce vyšplhají nahoru a kopou do krytu světla,“ uvádí nejhorší příklad vandalismu Jan Dvořák.


„Nejhorší na tom ale je, že kromě zbytečně vynaložených finančních prostředků dochází přímo k ohrožení života kolemjdoucích občanů. Bohužel ale ani případné přistižení pachatelů nic neřeší, protože pachateli je vždy vyčíslena pouze škoda za jeden konkrétní stožár, u něhož byl přistižen. Obecné ohrožení v těchto případech prý nelze použít,“ stěžuje si Jan Dvořák.


Podle Jana Dvořáka, se nic nezlepší, pokud policie nezačne pracovat tak, jak by měla. Ta se ale brání. „Je těžké je dopadnout, přesto se nám to již párkrát podařilo. Bohužel se to děje nejčastěji v noci. Kamery do parku nedohlídnou a ani tam nejdou nainstalovat,“ říká tiskový mluvčí městské policie Vladimír Valenta.


Státní policie tvrdí, že o problému také ví své. „Víme o tom, soustřeďujeme se na místa, kde je to nejhorší. Teď jsme se domlouvali, že budeme obcházet sběrny surovin železného šrotu. Tady je úspěšnost na dobré úrovni,“ říká ředitel Policie ČR Jiří Volprecht.


Jako příklad uvádí ředitel Volprecht dopadení dvou mužů, kteří ve sběrně prodali kovový poklop z vodovodní šachty. Škoda dosáhla téměř 16 tisíc korun. 41 letí muži jsou obvinění z trestného činu krádeže.


Výsledky policie přesto nejsou ideální. „V minulém roce jsme dopadli pět až šest lidí, kteří dostali pokutu,“ uvádí Vladimír Valenta. Ta se vystavuje do výše tisíc korun. Většinou se totiž jedná pouze o přestupek. Teprve kdyby byla škoda nad pět tisíc, jednalo by se o trestný čin.


Podle Vladimíra Valenty se na ničení veřejného osvětlení podílejí především skupinky puberťáků. „Pro ně je tisícovka majlant. Většinou zaplatí, aby se o tom nedozvěděli rodiče,“ říká.


Kontroly veřejného osvětlení se dělají pravidelně. „Vizuální kontroly se provádí minimálně jednou týdně po celém městě,“ říká Jan Dvořák. Víckrát to nejde, ve městě je totiž kolem 5 600 stožárů a jen dvě plošiny. „Každý večer se pak dělají kontroly, při kterých se zjišťuje zda všechno svítí,“ dodává.

Materiálové škody způsobené vandalismem


Městský park


V parku se škody, které způsobili vandalové, vyšplhaly téměř na dvacet jedna tisíc.


•12 rozbitých krytů za 18 132 korun


•54 rozbitých pojistkových základů za 2 862 korun

Nádražní ulice


V Nádražní ulici si opravy osvětlení od Nového roku vyžádaly téměř tři tisíce korun.


•jeden rozbitý kryt stožáru za 1 151 korun


•28 rozbitých pojistkových základů za 1 484 korun