Pro obce to znamená několikanásobně větší náklady na zimní údržbu. V Chomutově odhadují, že by kvůli novele stouply náklady zhruba o osm milionů korun na zimu. Technické služby by také musely koupit další techniku a zaměstnat více lidí.


Za problém to považují i v Klášterci nad Ohří.

„Nevím, jak bychom řešili třeba kalamitní situace. To není ani v moci kouzelníka, natož města,“ nechal se slyšet klášterecký místostarosta Stanislav Stehlík.


Pro ostrá slova nešla daleko ani starostka Vejprt Jitka Gavdunová. „Je to směšné. Majitelé domu to asi uvítají, ale ať nám někdo poradí, z čeho to máme platit,“ ptá se starostka.


Podle senátora Jaroslava Kubery, který zákon navrhl, mají obce zvýšit daně z nemovitostí. S tím v případě platnosti zákona počítá Chomutov, třeba Vejprty si to podle starostky nemohou dovolit, protože by naštvali místní.


V řešení situace má jasno. „Chodníky uklízet nebudeme, stejně tak jako to nedělali majitelé,“ má jasno Gavdunová. Pro případné úrazy na zasněženém asfaltu je město pojištěno. O pojištění uvažují i v Klášterci.


Jiná města zatím čekají, zda zákon vstoupí v platnost. „Zatím ani nemáme vyčísleno, jestli by to bylo pro Jirkov rapidní navýšení nebo nějaké únosné. Až budeme vědět, jestli to bude platit, budeme to řešit,“ vysvětlila jirkovská mluvčí Eva Dušková.


Kadaňský starosta Jiří Kulhánek už dříve řekl, že pokud bude zákon schválen, město bude chodníky uklízet. „K tomu není co dodat,“ podotkl.
Menších obcí se případná změna až tak nedotkne. Nemají ve správě tolik chodníků, že by je nestíhali upravit. „My už je uklízíme stejně už teď, takže to pro nás neznamená zas až takový problém,“ uvedl například starosta Droužkovic Milan Živný.