Farmář Vladimír Sládeček chová na šedesáti hektarech v obci Zásada u Rašovic u Kadaně sto koz. Jeho ekologická farma produkuje výrobky z jejich mléka, pro kozí sýr a mléko si jezdí turisté jak z tuzemska tak zahraničí.
Vladimír Sládeček začal farmařit v osmadevadesátém. „Původním povoláním jsem strojař, takže to byl krok do neznáma. Na Moravě jsem si tehdy koupil osmadvacet koz, do této doby se stádo rozrostlo na sto kusů,“ vysvětloval Vladimír Sládeček. Větší podle něj už nebude, je to počet, o který se dokáže postarat jeden člověk.
Louky u Kadaně spásají chovné, čistokrevné kozy. „Jedná se o dvě česká plemena, hnědá a bílá krátkosrstá. Těch hnědých je pouze šest set po celé republice,“ pokračoval Sládeček. Z jejich mléka farmář dělá sýry, tvaroh, syrovátku, k dostání je i samotné mléko.
Produkty farmy jsou k dostání pouze na místě. „Mám své stálé zákazníky, ale jezdí i spousty turistů v autobusech. Sám tyto zájezdy pomáhám organizovat, jinak bych se neuživil. Také pomáhají dotace od státu a Evropské unie,“ řekl Deníku farmář.
Chov koz není podle něho vůbec jednoduchý. „Je to neuvěřitelně chytré zvíře s inteligencí vlčáka a také je mlsné. Teď, když je na stromech ovoce, neudrží je ani elektrické ohradníky. Vždycky si nějak poradí. Musím na ně dávat pořád pozor.“
Jejich chov má i jiná specifika. „Koza nedává mléko po celý rok, jak si mnozí myslí. Ve skutečnosti to je tak pět měsíců a jedna dá denně zhruba jeden a půl litru mléka. Například kráva vydojí několikanásobně víc,“ pokračoval.
Ovšem kozí mléko je velmi zdravé. Mezi zákazníky tak převažují lidé, kteří vyznávají zdravou výživu bez chemie, sportovci a také nemocní lidé. Kozím mlékem se například léčí atopické ekzémy.