Stavební úřad již vydal demoliční výměr. Na demolici se město pokusí získat finance z evropských zdrojů.


Plochu, kde nyní stojí budova tržnice, tak budou za nedlouho využívat především motoristé. V současné době se počítá se zhruba čtyřiceti zcela novými parkovacími místy. Své místo zde najdou i nové veřejné záchodky.


Ani trhovci a jejich zákazníci však nemají přijít úplně zkrátka.

„Budou zachována místa pro prodejní stánky, v nichž by místní a regionální prodejci měli prodávat zeleninu ovoce a podobné výpěstky a výrobky,“ informuje tiskový mluvčí magistrátu Tomáš Branda.


Důvodem, proč se vedení města rozhodlo tržnici přes výtky chomutovských občanů zbourat, je především trvale ztrátový provoz tržnice. „Za roky 2006 a 2007 se ztráta pohybuje každoročně přes devět set tisíc korun,“ přibližuje mluvčí magistrátu. „Technický stav budovy se navíc zhoršil natolik, že by její oprava byla velice finančně náročná,“dodává.


Demolice a nová výstavba však také nevyjde město nejlevněji. „V současných cenách by zbourání tržnice vyšlo na více než tři miliony korun,“ tvrdí Tomáš Branda. „Finanční nároky na výstavbu veřejných záchodků a nových parkovacích míst se pak budou pohybovat okolo šesti milionů korun,“ dodává.


Kdy se bude projekt realizovat zatím není jasné. Vše se bude odvíjet od zisku finančních prostředků. Město hodlá usilovat o peníze z dotací Evropské unie. „Časový horizont na podání žádosti o dotaci zatím není znám,“ vysvětluje tiskový mluvčí důvod, proč stále není jasný termín. Podle mluvčího magistrátu je zatím vše předběžné. „Je ještě brzy. I v nákresu jsou zatím zaznamenány předběžné informace,“ dodává.
Město má čas nejméně do roku 2010. Do té doby totiž platí demoliční výměr.