Vyškrtnutí zbourání tržnice z plánu investic navrhl na zasedání zastupitelstva předseda klubu zastupitelů za Komunistickou stranu Čech a Moravy - KSČM – Ladislav Drlý. Odvolával se na petici, kterou Chomutováci předali komunistům na jejich setkání s občany. (O petici jsme již podrobněji psali minulý týden, podepsalo ji téměř šest stovek lidí. - pozn. red.)
Návrh Drlého zněl, že zastupitelé by měli raději počkat do doby, než rozhodnou, zda petici vyslyší či ne. Petice se totiž dostane zastupitelům na stůl nejdříve po prázdninách, až se znovu sejdou.
„Komunisté měli možnost investiční plán, kde je i zbourání tržnice, odmítnout již dříve a neudělali to. Teď přijdou s iluzorní peticí, kterou zatím nikdo neviděl!“ prohlásil například Pavel Markvart (ODS). Petici totiž zastupitelé za KSČM předali do podatelny magistrátu v den jednání a nikdo z přítomných se s ní nestačil seznámit.
Pavel Markvart ještě ve svých poznámkách na konto komunistů označil budovu tržnice za zrůdnost a zároveň dodal, že její zbourání je součástí postupné revitalizace městské památkové zóny.
Na to zase reagoval Jaroslav Komínek (KSČM), který se podivoval nad tím, že součástí památkové zóny je vybudování parkoviště. Poukázal i na to, že v sousedství je hned několik placených parkovišť, které řidiči téměř nevyužívají.
Výměnu názorů se snažila mírnit primátorka Ivana Řápková (ODS), která jednání předsedala. Ta se pokoušela vysvětlit, proč by mělo bourání tržnice v plánu investic zůstat. Jedním z jejích argumentů bylo, že město má zažádáno o dotaci, kterou by Chomutov spolu s vyškrtnutím tržnice musel oželet.
Komunistický návrh byl drtivou většinou přehlasován. To ale nic nemění na věci, že se zastupitelé budou muset peticí občanů zabývat. Podle rozložení politických sil se ale už nyní dá předpovědět, že ji s největší pravděpodobností smetou ze stolu.
Jak již dříve uvedla Iva Josífková, mluvčí chomutovské radnice, tržnici by měli nejdříve zbourat v druhé polovině letošního roku. To je ale závislé na dotaci, kterou město Chomutov může, ale také nemusí, získat. V druhém případě by se s bouracími pracemi začalo zřejmě v roce 2008.