„I když množství tříděného odpadu stoupá, mohlo by to být lepší. Náklady na sběr byly 632 tisíc korun, město dostalo odměnu za třídění ve výši téměř dvou set tisíc korun,“ uvedla Eva Dušková, mluvčí jirkovského městského úřadu.
V Jirkově se oproti předchozímu roku vyvezlo přibližně o šedesát tun separovaného odpadu více. V Chomutově, kde je množství odpadů nejvyšší, se zpracovalo o dvě stě tun více recyklovatelných surovin. Pokles zaznamenalo pouze sklo, lidé jej do kontejnerů odnesli o čtyřicet tun méně.
K dalšímu zpracování lidé nejčastěji odevzdávají starý papír. Na Chomutovsku se ho ročně vybere přibližně tisíc tun. Plastů se vybere zhruba o polovinu méně, skla rovněž.
Nárůst už není tak velký jako v minulých letech. „Poslední roky se to trochu zastavilo, ale celkem je to na docela dobré úrovni,“ říká Tomáš Kropáček z kadaňského městského úřadu. Podle něho za oslabením může stát i změna poplatků. Již se neplatí za konkrétní popelnici, ale paušálně.
Podobně jsou na tom i ve Vejprtech. „Poslední roky to trochu stagnuje,“ uvedl Ladislav Zahrádka z městského odboru, který má odpady na starosti.
Města mají zájem na tříděném odpadu a svým obyvatelům nabízejí více míst, kde jej mohou vyhazovat. V Chomutově mají k dispozici přes šest set nádob, další jsou ve školách a firmách. V Jirkově letos k dosavadním sedmdesáti místům přibude deset nových stanovišť a některá další budou rozšířena.
„Každý rok přidáváme kontejnery a nádoby, zvyšuje se i počet jízd,“ říká Jana Becková z kadaňských technických služeb. V Kadani mají i speciální nádoby na nápojové kartony, v jiných městech se odevzdávají společně s plasty.
Méně sběrných míst je v částech, kde je mnoho rodinných domů. Ve Vejprtech se vyplatí dávat popelnice na tříděný odpad pouze k sídlištím. Lidé ze vzdálenějších částí obce dostávají zadarmo pytle, do kterých papír a plast dávají. Ty se pak jednou týdně svážejí.
Občanům jsou k dispozici i sběrné dvory, kde mohou zdarma odevzdat i velké nepotřebné věci. V Jirkově je dvůr v Podniku služeb přetěžován, město chce vybudovat nový.