Ta podle svých slov dopomohla manželovi, který stál u zrodu soutěže a klání s ostatními kuchtíky, k loňskému vítězství. "Loni jsem manželovi omáčku dochucovala a vyhrál, letos vařil sám a skončil v poli poražených," komentovala umístění manžela. Ten už v minulosti připravoval netradiční recepty. V jednom z minulých ročníků předložil porotě svíčkovou z pytlíku s uzeným sleděm, letos chtěl zaujmout svíčkovou, ve které ovšem chybělo maso vůbec. S tím však u poroty narazil. "Svíčkovou bez masa si neumíme představit. Maso je nenahraditelný základ tohoto pokrmu," uvedl předseda hodnotící poroty Libor Zavoral. Porota dnes hodnotila jednotlivé soutěžní vzorky podle pěti kritérií - vůně, chuť omáčky, její konzistence, chuť masa a celkový dojem. Známkovalo se jako ve škole od jedničky do pětky.

Nejdůležitější je podle účastníků soutěže ovšem maso. Správně by se měla používat pravá svíčková, v soutěži se dnes objevilo i vepřové maso a v minulých ročnících i bůček a dokonce i pštrosí maso. Maso se v každém případě musí na půlden až den naložit.

Součástí dnešního soutěžního odpoledne bylo i klání o největšího jedlíka. Šest soutěžících mělo za úkol za hodinu spořádat co nejvíce knedlíků se svíčkovou omáčkou. Vítěz Miloš Janček z Varnsdorfu jich snědl 31. Podle svých slov by dnes zvládl víc, ale jeho největší soupeř skončil při 30 knedlících, tak nebylo proč se dál trápit. Rekord soutěže, který drží Kamil Hamerský, ovšem nepadl. V jednom z minulých ročníků spořádal podle pořadatelů neuvěřitelných 65 knedlíků.