Soutěž vymyslel se svými přáteli bývalý kastelán zámku Červený Hrádek Jaroslav Stejný, který nyní pracuje právě ve skanzenu Stará Ves. „Klání se tak stěhuje za svým otcem zakladatelem. Soutěžící se dostanou až na místo autem, diváci se od restaurace U Pratura projdou pěšky,“ řekl jeden z organizátorů akce Libor Zavoral.
 
Autor nejlepší omáčky si odnese vyřezávanou sošku Svíčkové báby. Odborná porota posoudí předložené vzorky a vyhodnotí je podle stálých kritérií. Patří k nim například chuť a konzistence omáčky, kvalita masa, zpracování a celkový umělecký dojem z předložené porce.
 
Zájemci ze všech koutů České republiky se mohou do soutěže přihlásit na telefonních číslech 774 101 125 a 774 101127, případně rovnou přijet do skanzenu, kde bude v den soutěže od 13:00 registrace účastníků. „Soutěžící si s sebou přivezou pět až sedm porcí masa s omáčkou. Houskové knedlíky dodáme na místě,“ uvedl Zavoral.