Nemůžeme si ani otevřít okno


„Nejhorší je ten smrad, někdy si nemůžeme ani otevřít okno. Když přijede někdo na návštěvu, tak se hned ptá, co to tady páchne,“ říká Štefan Brzjak, který bydlí nedaleko.


Podle Brzjakových je to nejhorší v noci nebo ráno, kdy má majitel domu vypouštět močůvku.


Stížnost obyvatel došla i na obecní úřad. „Není to poprvé. Zápach trvale znepříjemňuje život v obci. Panu Vlasákovi je to celkem jedno, v obci nebydlí, jen vždy přijede a odjede,“ říká Luděk Pěnkava, starosta Strupčic, pod jehož působnost Sušany patří.


Majitel: Vše je v pořádku


Majitel farmy však s námitkami obyvatel nesouhlasí. „Prasata se na vesnici chovala vždycky. Ten zápach k tomu patří, ale není to nic hrozného. Kejdu nedělám, nikde mi nic neteče,“ odmítá výtky sousedů Vlasák.


Obec už případ řešila minulý rok, ale oslovené instituce jako hygiena či odbor životního prostředí oznámily, že je vše v pořádku.
Tím argumentuje i Vlasák. „Byli tady veterináři, z hygieny a další, nikdy nic nezjistili. Všechno viděli, odebrali vzorky, nic závadného nenašli,“ tvrdí.


Obec si s případem neví rady


Starosta Strupčic se na stejné instituce obrátil i nyní. Odbor životního prostředí v Chomutově, ani krajská hygienická stanice se případem nezabývaly, protože zápach nespadá do jejich pravomocí.


Podnět byl přeposlán do Jirkova, pod nějž Strupčice a Sušany patří. „To si musí obec vyřešit sama, je to malý zdroj,“ řekla Jana Vančurová z odboru životního prostředí.


Strupčice si s případem nevědí rady. „Přehazují si nás jako horký brambor, nikdo nám s tím nechce pomoci,“ stěžuje si starosta.

„My podle zákona můžeme do objektu a změřit zápach, ovšem pro hnůj není žádný limit, je to nezměřitelné a nepostižitelné,“ popisuje situaci starosta.
Sousedé majitele farmy podezírají i z toho, že vypouští do potoka nečistoty z farmy a nedodržuje správný chov zvířat.


Kvůli znečištění vody se proto případem zabývá i chomutovský odbor životního prostředí, zatím však k žádnému výsledku nedošel.
Podmínky chovu byla zkontrolovat i krajská veterinární správa. „Řešili jsme to, případ je v šetření, ukončen by mohl být tak do týdne. Je to složitější případ,“ uvedl Jaroslav Jirásek z chomutovského inspektorátu.


Sušanskou farmu řeší i Česká inspekce životního prostředí. Od té zatím Deník odpověď nedostal.