Největší částku získá město Chomutov, a to čtyři miliony korun. Za ně nechá vyměnit okna a pak zateplit činžáky na rohu ulic Palackého a Riegrova, naproti budově policie. Tři miliony pak získá fotbalový klub FC Chomutov na zabezpečení starého škvárového hřiště, které využívá hlavně mládež.


Do Chomutova míří i další dotace – dva miliony korun dostane Městský ústav sociálních služeb na novou fasádu Domova pro seniory. Čtveřici chomutovských projektů uzavírá milionový příspěvek na nová sedadla do městského divadla.


Uspěly i okolní obce. Kadaň získá 1,6 milionu korun, za které postaví obslužný objekt pro nové dětské dopravní hřiště, horské Vejprty mají slíbeno 1,4 milionu na úpravu parkoviště před úřadem. Obecní úřad Blatno, díky státní dotaci (jeden milion), zrekontruuje svoji radnici a ve Výsluní si, díky půlmilionové mu příspěvku, postaví u fotbalového hřiště potřebné sociální zařízení.


Dotace ze státního rozpočtu většinou „přihrávají“ do svých okresů poslanci. Dělají to vždy na konci roku při takzvaném „porcování medvěda“, tedy schvalování rozpočtu.


Letos si ale řada žadatelů dokázala poradit sama. Poslanci navrhli dva projekty.

Jaroslav Krákora (ČSSD) podával návrh na zmíněné zateplení činžáků v Chomutově (na snímku), Zdeněk Maršíček (KSČM) uspěl se svým návrhem pro Výsluní.


Krákora i Maršíček pak zkoušeli ještě dodatečně podat další návrhy. Krákora zkoušel za svojí stranu prosadit jeden republikový – miliardu korun na zvýšení platů zdravotních sester v republice. Neúspěšně. Neprošel ani Maršíčkův návrh, který mířil do okresu – čtyři miliony korun na rozšíření kapacity a rekonstrukce Mateřské školy v obci Nezabylice.


Další dva poslanci, Jiří Polanský (ODS) a Přemysl Rabas (SZ), sami žádný návrh nepodávali. „Pouze jsem poradil některým subjektům jak podat žádost k rukám předsedy rozpočtového výboru, jaké údaje uvést. Rozpočtový výbor rozhodl sám, kterým žádostem vyhoví,“ uvedl Polanský.


Strana zelených „porcování medvěda“ kritizuje jako nekoncepční, proto většinou žádné návrhy nedává. „Letos jsme zvažovali zda, při nemožnosti systém změnit, nepodpořit prospěšné projekty,“ popisuje Rabas. „Sám jsem aktivně vyhledával vhodné projekty (Františkánský klášter v Kadani, obnova historické budovy v Klášterci, varhany v Chomutově, zámek Jezeří, slepečtí psi, vozíky pro postižené, školka v Nezabylicích, přístroje pro Bulovku či vojenskou nemocnici).“


Zelení se nakonec rozhodli držet svého přesvědčení. Chtějí prý ale vrátit desítky milionů do rozpočtu takzvanou rozpočtovou změnou a rozdělit je mezi ministerstvo zdravotnictví (podpora handicapovaných spoluobčanů) a fond pro obnovu památek při ministerstvu kultury.