Samotného místostarostu se Deníku nepodařilo celý den sehnat, měl vypnutý mobilní telefon, ani zaslaná SMS mu nedošla. Tajemnice uvedla, že rezignoval „po zvážení všech okolností a událostí minulých měsíců“.

A za minulé měsíce se toho odehrálo v Klášterci opravdu hodně. Vše odstartovala únorová policejní razie na městském úřadě. Po několika týdnech policie obvinila místostarostu Šroubka z pletich ve veřejné soutěži a zneužití pravomoci veřejného činitele. Měl se snažit zvýhodnit některé uchazeče výběrového řízení na zateplení městkých budov za miliony korun.

Po jeho stížnosti ale státní zástupce jeho stíhání zastavil pro nedostatečnost důkazů. Šroubek to považuje za prokázání své neviny. Policejní vyšetřování ale nebylo zřejmě tím důvodem, proč odstupuje. Policie totiž případ ještě neuzavřela, takže o případné žalobě není rozhodnuto.

Ovšem za tři měsíce uběhlé od razie se situace na městském úřadě vyhrotila. Nejdříve se rozpadl odbor strategického rozvoje, kterému šéfoval právě Šroubek. Ten pak obvinil vedení města z nepřiměřeného nátlaku na jeho podřízené.

Po zastavení trestního stíhání se nechal slyšet, že pokud se nezmění vedení města, odstoupí on. Po politických jednáních a na zastupitelstvu se ukázalo, že vedení zůstane, Naopak Rada města Šroubkovi doporučila, aby odešel.

Starosta Jan Houška si myslí, že rezignace přišla právě kvůli nevydařeným politickým jednáním. „Nepodařila se mu změna ve vedení města, kterou intenzívně vyjednával,“ říká starosta, jehož pozice byla v ohrožení. „Avizoval, že v takovém případě odstoupí.“ Dodává také, že k rezignaci mohl přispět i krok radních, kteří Šroubkovi doporučili odchod.

Klášterec už sloučil bývalý Šroubkův odbor, ze kterého odešli zaměstnanci, s jiným odborem. Otázka, zda se bude hledat nový místostarosta, je podle starosty otázkou dalších politických jednání. Někoho, kdo by zaštítil dosavadní agendu místostarosty, ale město hledat bude.

Politická situace v Klášterci bude zajímavá i dál. Hlasy Šroubka a jeho stranického kolegy jsou totiž nezbytné pro udržení většiny vládnoucí koalice v zastupitelstvu.