Mateřská školka ve Spořicích je určena pro čtyřicet dětí a v tuto chvíli je zcela plná. „Do dalšího roku jsme nemohli přijmout čtrnáct dětí. Loni jich bylo devět,“ říká smutně ředitelka školky Věra Hanzelínová. Co ale s dětmi které se do školky nevejdou? Rodiče se je pokusí umístit do školek v Chomutově, nebo s nimi zůstávají doma.


V budově, která se ke školce zezadu přistaví, bude místo asi pro patnáct dětí. „Myslím že to by určitě stačilo. Nikdy nepřebývalo víc dětí než patnáct,“ říká ředitelka.


Problém je i v tom, že některé maminky chtějí děti umístit do školky v průběhu školního roku. To ale ve Spořicích zatím není možné. „Chodí za mnou maminky v průběhu roku a ptají se, jestli nemůžu jejich dítě vzít,“ svěřuje se ředitelka. To ale podle hygienických norem nejde, školka je určena pro určitý počet dětí, který nejde překročit. „Ani nemůžu držet místo, pro ty, o nichž vím, že by přišli později. V září je plno a do Lkonce roku nikdo neodejde,“ dodává.


Na rozšíření školky se začalo pracovat včera. Zboural se zahradní domek, ve kterém byly hračky. Hotovo by mělo být za tři měsíce. „V září bude školka stát,“ slibuje starosta Spořic Josef Ješetický. „Pokud bychom to nedokázali postavit, tak by muselo letos čtrnáct dětí dojíždět do Chomutova, a to nedopustíme,“ říká hrdě.


Zda bude nová část školky stačit, ukáže čas. Během dvou let budou mít Spořice podle starosty o čtyři sta občanů více. „Máme rozestavěných zhruba šedesát parcel a ještě na dalších čtyřiceti chtějí stavět. Do čtyř let máme dva tisíce lidí,“ tvrdí starosta.


V nové budově školky, která bude s tou stávající propojena, bude jedna místnost na hraní s ložnicí a jídelna. Bude se muset zvětšit i kuchyň, která je v současné budově.


Nová část školky bude stát okolo osmi milionů korun. Obec má momentálně požádáno o státní dotaci, díky které může získat až devadesát procent z celkové ceny. „Když na dotaci nedosáhneme, tak budeme muset dát něco z vlastních zdrojů a vezmeme si úvěr u banky,“ říká starosta.